Rubriek

Zonwering

Tekst: Jan Mol
Beeld: Sunmaster/Wonnink Zonwering

8 mei 2023

Deel dit artikel

Welkome ontwikkelingen uit Nijkerk

Sunmaster Nederland BV is even innovatief als altijd

Wie goed op de hoogte is van de vaderlandse zonweringsgeschiedenis weet dat het in Nijkerk gevestigde Sunmaster de bakermat is van het fenomeen ‘verticaal screen’ in Nederland. Het innovatieve karakter van de oer-Nederlandse producent is altijd gebleven. De meest recente ‘wapenfeiten’ zijn de introductie van de SunControl 150, een onderdak serre- en verandazonwering en het introduceren van een accumotor met zonnepaneel op de uitvalschermen Suncube en Sunproject. Daarmee werd het toch al zeer complete programma nog completer.

Met een onderdak zonwering meer mogelijkheden
De SunControl 150 is een serre- en verandazonwering die onder het glazen dak gemonteerd wordt. Dat zorgt volgens Joop Leppers, projectmanager onder- en bovendak zonwering bij Sunmaster, voor een goede zonweringsoplossing in situaties waar geen zonwering op de serre of veranda gemonteerd kan worden. “Je kunt deze zonwering onder een overkapping, buiten plaatsen, of onder het serreglas, binnen. Er zijn genoeg situaties denkbaar waarin je geen zonwering op het dak kwijt kunt, of wilt. Bovendien heeft een onderdak zonwering geen hinder van slechte weersomstandigheden en kan dus naar believen gebruikt worden.”

Leppers werkte voorheen bij zusterbedrijf Verasol (producent van veranda’s en tuinkamers) en heeft binnen de groep de overstap naar Sunmaster gemaakt. Om aan de vraag van Verasol en de vraag uit de markt te kunnen voldoen, ontwikkelde hij met zijn team de SunControl 150. Dankzij de aanwezige deskundigheid op het gebied van serre- en verandatechniek hoefde het ontwikkelteam niets aan het toeval over te laten. “We wisten precies welke uitdagingen er in de montage zouden kunnen optreden. Daarom hebben we diverse montagevoeten ontwikkeld, voor iedere denkbare situatie. De nadruk ligt vooral op montagegemak, het is een kwestie van de steunen voormonteren en daarna de cassette en geleiders erin klikken”, schetst Leppers. De SunControl 150 is een goede oplossing voor particuliere zonweringsvraagstukken en voor de horeca. De maximale afmetingen zijn royaal, 6 meter breed bij 4 meter uitval. Leppers: “We kunnen echter in gekoppelde uitvoering tot 12 meter breedte gaan. Dat is voor commerciële overkapte terrassen en tuinkamers zeer interessant.”

De SunControl 150 is een goede oplossing voor particuliere zonweringsvraagstukken en voor de horeca.

‘Dankzij de aanwezige deskundigheid op het gebied van serre- en verandatechniek hoefde het ontwikkelteam niets aan het toeval over te laten’

De SunControl 150 is door Sunmaster volledig in eigen beheer ontwikkeld en komt standaard met een acryldoek uit de Sunmaster collectie. Standaard wordt dit scherm uitgevoerd met een Somfy IO motor, met uiteraard daaraan gekoppeld alle mogelijke besturingsmogelijkheden. Over de omkastingskleur zegt Leppers: “We hebben gekozen voor Ral 7016 structuur en Ral 9010 structuur als standaard, dit zijn echte hardlopers. Uiteraard kunnen we tegen meerprijs iedere gewenste Ral-kleur leveren.” Belangrijk voor de monteurs: de SunControl 150 wordt geleverd met een vooraf ingestelde voorspanning. Dat maakt het scherm nog montage vriendelijker.

De BREL accumotoren in de uitvalschermen kunnen met een meegeleverde (voorgekoppelde) afstandsbediening worden bestuurd maar zijn ook Smart Home ready.

Sunmaster uitvalschermen bieden met accumotor en zonnepaneel hetzelfde montage-, installatie- en gebruiksgemak als de accu screens en rolluiken.

Ook voor een nette montage van het zonnepaneel worden alle benodigde materialen meegeleverd.

Uitvalschermen met alle voordelen van accumotoren
Dat de accumotor met zonnepaneel in een relatief korte tijd razend populair is geworden, is een feit. Logisch, want de techniek is betrouwbaar en biedt talloze voordelen. Het aantal screens en rolluiken dat iedere dag gemonteerd wordt met deze technologie neemt alleen maar toe. De voordelen nog even op een rijtje: Geen hak-, boor- en breekwerk meer om een kabel naar binnen te voeren, geen hinder binnen voor bewoners of personeel dat in het pand aanwezig is en de mogelijkheid om de producten werkend op te kunnen leveren zonder dat de opdrachtgever aanwezig dient te zijn. Sunmaster past onder andere de motoren van BREL HOME toe en heeft de accutechnologie nu ook omarmt in uitvalschermen. Vanaf nu kunnen de Suncube en Sunproject uitvalschermen dus net zo makkelijk gemonteerd, ingeregeld en bestuurd worden als de screens en rolluiken.

De BREL HOME accumotoren zijn allen ‘Smart Home ready’, met een scala aan mogelijkheden in connectiviteit. Met toevoeging van een BREL USB, wifi of bluetooth HUB kunnen de uitvalschermen via smartphone en tablet bediend worden, of via voice control met Siri, Google Home of Amazon Alexa. Goed om te weten: Sunmaster levert deze solar uitvalschermen ‘plug and play’, dat wil zeggen dat deze in de fabriek al gekoppeld worden aan de meegeleverde handzenders. Dit scheelt de monteurs enorm veel tijd op locatie. Om het zonnepaneel netjes op de omkasting te monteren worden alle benodigde instructies en materialen meegeleverd. Op de accumotoren wordt bovendien nog eens 5 jaar garantie gegeven.

‘Sunmaster levert de solar uitvalschermen ‘plug and play’

De Sunmaster Square ZIP 85 screens hangen precies zoals je van een goed zipscreen mag verwachten: zo strak als een snaar.

Qua zonwering is dit bedrijfspand helemaal toekomstbestendig gemaakt door Wonnink.

Projectpartner bij uitstek
Ook op het gebied van projecten is Sunmaster een graag geziene partner. Naast een goede kwaliteit biedt Sunmaster een concurrerende projectprijs aan haar projectdealers. Reden voor Wonnink Zonwering uit Amersfoort om 151 Sunmaster Square ZIP 85 screens te monteren in een project nabij Schiphol. Stefan Voortjes is manager service en onderhoud bij Wonnink en vertelt over de keuze voor Sunmaster. “Wonnink doet op deze locatie al jaren het onderhoud aan de zonwering, conform een MJOP (meerjaren onderhoudsplan). Het gaat om klassieke screens zonder rits, die veel te lijden hebben in weer en wind. Het aantal uitgevallen motoren en gescheurde doeken werd steeds groter, huurders hadden nog maar weinig aan de zonwering. Binnen het MJOP hebben we een plan gemaakt voor de vervanging van de zonweringen. Het plan van aanpak werd door de opdrachtgever geaccordeerd en dankzij de correcte prijs die Sunmaster hanteerde voor hun Square ZIP 85 screens beschikt het pand nu over topzonwering.”

Voortjes is zeer te spreken over de manier waarop Sunmaster heeft meegedacht. “Zowel op het logistieke vlak, als in de uitvoering. De oude screens zaten aangesloten op relaiskasten. Sunmaster heeft dubbel geïsoleerde motoren ingebouwd om de kastmaat klein te kunnen houden. In de relaiskasten heeft Driekleur-Besturingen de printplaten vervangen door Tedsen circuitboards, die draadloze schakelaars toestaan. Voor het gebouw een enorme upgrade. Om een einde te maken aan oude problematiek met zon- en windmeters is er door Driekleur-Besturingen een sensormast op het dak van het gebouw geplaatst. Je kunt rustig zeggen dat de zonwering aan dit pand toekomstbestendig is. Persoonlijk vind ik het feit dat alles in Nederland is geproduceerd en Sunmaster lekker dichtbij zit erg prettig. Zo kan Wonnink Zonwering haar belofte aan de klant ook waarmaken.”

Meer artikelen

ZONWERING MAGAZINE is een uitgave van:

Contact

Draeckensteijn Media
Stekkenberg 11
6561 XE Groesbeek
T: +31 6 11704420
E: info@draeckensteijnmedia.nl

© Draeckensteijn Media 2024Design & beheer: IDEA 2

© Draeckensteijn Media 2024

Design & beheer: IDEA 2