Rubriek

Zonwering

Tekst: Jan Mol
Beeld: Markiezen Nederland/Draeckensteijn Media

8 mei 2023

Deel dit artikel

De markies is onverminderd populair en moderner dan ooit

Markiezen Nederland ziet haar omzet nog steeds groeien

Er is maar één zonweringsproduct echt tijdloos en dat is de markies. Geen zonwering krijgt het voor elkaar om een gevel zo te verfraaien als een markies. Moderne markiezen vormen een fijn samenspel tussen authenticiteit, moderne materialen, comfortabele bediening en een goede functionaliteit. Bij Markiezen Nederland is het ontwikkelen en maken van markiezen tot een kunst op zich verheven. De moderne markiezen die de fabriek in Culemborg verlaten lijken dan ook niet meer op de klassieke variant, op de vormgeving en uitstraling na. Johan Hol en Aart van den Berg, eigenaren van Markiezen Nederland, delen hun professionele kijk op markiezen met ons.

Markiezen maken de wereld een stukje mooier
Laten we eerlijk zijn: een mooi huis met markiezen vormt een stuk toegevoegde waarde in het straatbeeld. Markiezen maken de wereld een stukje mooier met hun gezellige aanblik. Ooit ontwikkeld vanwege functionele eigenschappen, vormen markiezen vandaag de dag een functionele vorm van zonwering met een hoog ‘feel good’ gehalte. Reden voor bewoners van zowel traditionele als moderne huizen om te kiezen voor deze vorm van zonwering. De vakhandel hangt maar wat graag zijn naam aan een mooi markiezenproject. Johan Hol: “De reden dat we onze omzet nog steeds zien groeien, is dat markiezen onverminderd populair zijn en wij inspelen op trends en wensen vanuit de markt. Omdat we bij Markiezen Nederland het productieproces in de hele kolom in eigen beheer hebben, kunnen we flexibel zijn en inspelen op vragen vanuit de vakhandel. Een voortdurende evolutie van deze oudste soort zonwering is dan het gevolg.”

Detailopname van het markiezenproject in Heemstede.

Van hout als materiaal naar onderhoudsvrij aluminium
De trends waar Hol over praat zijn toepassing van nieuwe materialen, vormgeving en bedieningsopties. Van den Berg vult aan: “We hebben aluminium omkappingen ontwikkeld die in uiterlijk niet onderdoen voor hout, maar duurzaam en onderhoudsvrij zijn. We zien een verschuiving plaatsvinden, van 75% houten omkapping naar 75% aluminium omkapping. Dat wordt alleen maar meer.” Kijken we naar de frames die bekleed worden, dan is daar hetzelfde fenomeen waarneembaar. Aluminium frames verdringen de houten frames, met goede redenen. “Aluminium geniet absoluut de voorkeur tegenwoordig. Sterk, vormvast en onderhoudsvrij. Onze hele productie is dan ook geoptimaliseerd voor verwerking van aluminium componenten.”

Markiezen Nederland heeft de flexibiliteit van hout als materiaal volledig door vertaald naar aluminium. Alle Ral-kleuren zijn leverbaar op zowel kap als frame en wie op zoek is naar speciale oplossingen, hoeft zich niet meer te beperken tot hout. “Zo hebben we aluminium latten die smaller zijn dan normaal, speciaal ontwikkeld voor toepassing op erkers”, demonstreert Hol. “Onze gegolfde aluminium omkapping is een regelrechte ‘hit’. Dat was vroeger alleen in hout denkbaar, maar we hebben alles op alles gezet om een aluminium variant te ontwikkelen die net zo mooi is. Veel duurzamer dan hout en onderhoudsvrij bovendien.”

Een kijkje in de markiezenfabriek.

De rijk voorziene markiezenshowroom van Markiezen Nederland in Culemborg.

Compleet is ook echt compleet
Met de komst van een eigen CNC-machine zijn de mogelijkheden om aluminium te bewerken eindeloos geworden bij Markiezen Nederland. Eigenlijk staan deze mogelijkheden inmiddels volledig op één lijn met wat er gemaakt kan worden van hout. Om compleet ook echt compleet te laten zijn, heeft Markiezen Nederland ervoor gezorgd dat hulpmaterialen zoals hoeklijnen en kokers ook in Ral gepoedercoat leverbaar zijn. “Dat is de kers op de taart. Daarmee kun je de montage van de markies vervolledigen op de allermooiste manier”, schetst Van den Berg. Het faciliteren van de dealer en het behagen van de consument is prioriteit nummer één in Culemborg.

Ook voor architecturale woningen
Het ligt voor de hand om een markies te monteren aan een klassieke woning. Toch zien Hol en Van den Berg dat er steeds meer markiezen hun weg vinden naar architecturale woningen. “Dankzij de prachtige, moderne doekcollecties, de duurzaamheid van ons product en de hypermoderne bedieningsmogelijkheden zijn markiezen zeer geschikt voor moderne huizen. Soms zien we zelfs hele huizenblokken die voorzien worden van markiezen, ook rijtjeshuizen dus. Een prachtig gezicht en een aanwinst voor de straat.”

‘De gemotoriseerde markies met ‘connected’ besturing begint gemeengoed te worden’

Speciaal ontworpen markiezen voor Keukenstudio Carmen in Schimmert.

Bediening ‘gewoon’ via de app
Vroeger moest je een koord laten vieren of trekken om de markies te bedienen, vandaag doe je dat ‘gewoon’ via de app. Waar je ook bent. De gemotoriseerde markies met ‘connected’ besturing begint gemeengoed te worden. “Dat had je je vroeger toch niet kunnen bedenken”, zegt Hol met een glimlach. “Door toepassing van moderne motoren voor markiesbediening is zelfs de solar-markies een feit. De consumentenmarkt is er natuurlijk al heel lang aan gewend dat alles via de smartphone kan, maar van markiezen verwacht men het niet. Een dankbare taak voor de dealer om hen te wijzen op deze comfortabele optie en zo meerwaarde te verkopen.”

Detailopname van de speciaal ontworpen markiezen.

Markies uitgevoerd met accumotor en zonnepaneel.

Onderhoud? Sluit een abonnement af!
Markiezen Nederland adviseert dealers die een oud, houten frame van nieuw doek willen laten voorzien om nieuwe markiezen aan te bieden. Vaak is dat volgens Markiezen Nederland nog goedkoper dan een restauratie van een houten frame en het opzetten van nieuw doek. “Je helpt er de consument beter mee en voorkomt de welbekende onderhoudsperikelen die hout met zich meebrengt. Aluminium markiezen kunnen blijven hangen in de winter, maar regulier onderhoud is wel te adviseren. Verkoop daar als dealer gewoon een abonnement voor, zou ik willen zeggen. Het zorgt voor klantenbinding en continuïteit van werk.”

Samenwerken is het mooiste wat er is
Dealers van Markiezen Nederland kunnen rekenen op een brede ondersteuning, op het gebied van verkoop, inmeten en service. De prachtige showroom in Culemborg staat volledig ter beschikking aan iedereen die zich wil informeren. Dealers en architecten kunnen er met hun opdrachtgevers terecht om de markiezen te ruiken, zien en voelen. “Een stukje beleving dat verkoop bevorderend werkt”, is de conclusie van Hol. “We ondersteunen onze dealers ook op locatie, we gaan met liefde mee om situaties te beoordelen, te helpen met inmeten of om servicewerkzaamheden te begeleiden. Samenwerken is het mooiste wat er is.”

Meer artikelen

ZONWERING MAGAZINE is een uitgave van:

Contact

Draeckensteijn Media
Stekkenberg 11
6561 XE Groesbeek
T: +31 6 11704420
E: info@draeckensteijnmedia.nl

© Draeckensteijn Media 2024Design & beheer: IDEA 2

© Draeckensteijn Media 2024

Design & beheer: IDEA 2