Rubriek

Overkappingen

Tekst: Jan Mol
Beeld: Draeckensteijn Media/Van Hintum Zonwering

6 maart 2024

Deel dit artikel

Deze overkapping kan echt overal gemonteerd worden

Van Hintum Zonwering ontwikkelde in eigen beheer de ‘Horizonline’

Wie lang genoeg meeloopt in de branche kent hem vast wel. Tiny van Hintum, een echte ‘oude rot’ in het vak. Een zonweringsvakman van het eerste uur en nooit bang om zelf technische oplossingen te zoeken voor problemen die hij tegenkomt. Een van die problemen is het plaatsen van een verandadak in situaties waar geen mogelijkheid is om zo’n overkapping met afschot te plaatsen. “Afschot betekent in de regel dat je aan de gevelzijde hoger moet monteren. Daar is soms gewoon geen ruimte voor, bijvoorbeeld als de dakgoot laag zit en er moet een deur naar buiten open kunnen. Het door ons ontwikkelde verandadak Horizonline wordt echter perfect horizontaal gemonteerd. Om het hemelwater af te voeren heb je bij dit dak geen afschot nodig…”

Van prototype tot productieklaar verandadak
Het begon allemaal een jaar of 17 geleden. Tiny zag brood in het ontwerpen van een licht verandadak dat de in opkomst zijnde partytent kon vervangen. “Een constructie die weerbestendiger was en betaalbaar. De eerste uitvoering met polycarbonaat was echter niet ideaal. Daarna hebben we hem met beglazing uitgevoerd. De uitstraling was ineens zo luxe, dat we hem onmogelijk als alternatief voor de partytent konden vermarkten”, vertelt hij. Tiny besloot om de creatie door te gaan ontwikkelen, tot permanent verandadak. “Het basisontwerp was horizontaal en dat wilden we zo houden. Dat bracht een uitdaging met zich mee: hoe laat je het hemelwater weglopen zonder afschot? Na lang experimenteren vonden we het ei van Columbus in het speciaal behandelen van de draagprofielen en de beglazing. Een regengoot rondom vangt netjes het water op dat van het horizontale dak afkomt, om afgevoerd te worden op een plek naar keuze.”

In de praktijk ontdekte Tiny waar dit verandadak ideaal voor was, namelijk situaties waarin een overkapping gewenst is, maar waar montage met afschot niet mogelijk is. “Door het slimme afwateringssysteem kan het compact ontworpen dak makkelijk gemonteerd worden tussen bijvoorbeeld een laaghangende dakgoot en een naar buiten openslaande deur. Esthetisch gezien is dit dak een topper, een horizontale montage levert een chique en rustig beeld op. Eén van de redenen waarom architecten weglopen met de Horizonline. We krijgen veel complimenten en in principe kan de Horizonline bij elke vorm van architectuur toegepast worden.”

Volledig horizontale vormgeving en toch met perfecte afvoer van hemelwater.

Horizonline kan uitgevoerd worden met screens of glazen schuifwanden. Geen noodzaak meer om afdichtingsoplossingen in puntvorm te verzinnen: alles is kaarsrecht.

‘Het zou mooi zijn als deze chique en esthetisch verantwoorde overkapping een vast plaats krijgt binnen het programma van een fabrikant’

Ook vrijstaand toe te passen
De Horizonline is elegant, slank en robuust. Van Hintum Zonwering heeft de productieversie dusdanig uitgevoerd, dat er tal van accessoires meegemonteerd kunnen worden. Of het nu gaat om LED-spots in de dragers, of screens rondom om de zijkanten af te sluiten. “Ondanks het feit dat het geen kolossaal dak is, kun je er toch 700 cm x 600 cm mee overkappen, ook als er vrijstaand gemonteerd wordt. En in die maximale maat heb je nog steeds maar vier staanders nodig. Horecaterrassen kunnen gebruik maken van de Horizonline in gekoppelde uitvoering. We hebben ervoor gekozen om de Horizonline in vier standaard kleuren aan te bieden, te weten zwarte structuurlak, witte structuurlak, ral 7024 antraciete structuurlak en roomwit ral 9001 in zijdeglans. Daarmee wordt de grootste vraag in de markt afgedekt.”

Zelfs in de hele krappe ruimte tussen dakgoot en openslaande deur past de Horizonline nog.

Tiny van Hintum is een techneut in hart en nieren en loopt al langer mee in de zonweringsector dan menigeen.

Rijp voor massaproductie
De Horizonline is inmiddels een volwassen product zonder kinderziektes en rijp voor massaproductie. Dat laatste ziet Tiny van Hintum gezien zijn leeftijd niet meer zitten. “We produceren de Horizonline op aanvraag van dealers en kunnen een grotere productie zelf niet aan. Het zou mooi zijn als een fabrikant er brood in ziet en het dak opneemt in het leverprogramma. Je kunt je als fabrikant geen buil vallen aan dit mooie dak. Het product is door- en door getest, er zijn krachtberekeningen gedaan door Studio NVL, die alles in een 3D-pakket heeft gezet en de vormgeving is echt helemaal van deze tijd.”

Inmiddels heeft Van Hintum Zonwering 23 Horizonline overkappingen geplaatst bij klanten, naar volle tevredenheid. “Nogmaals, het zou mooi zijn als deze chique en esthetisch verantwoorde overkapping een vaste plaats krijgt binnen het programma van een fabrikant. Ik sta dan ook open om daarover in gesprek te gaan met geïnteresseerde partijen. Maak als fabrikant gewoon een afspraak om hier de Horizonline in het echt te komen bekijken.”

Meer artikelen

ZONWERING MAGAZINE is een uitgave van:

Contact

Draeckensteijn Media
Stekkenberg 11
6561 XE Groesbeek
T: +31 6 11704420
E: info@draeckensteijnmedia.nl

© Draeckensteijn Media 2024Design & beheer: IDEA 2

© Draeckensteijn Media 2024

Design & beheer: IDEA 2