Rubriek

Zonwering

Tekst: Jan Mol
Beeld: Novatio

22 augustus 2023

Deel dit artikel

Aluminium producten vragen om professionele reiniging en conservering

‘De tijd dat je een dure veranda met Dreft te lijf ging is echt voorbij’

Wie investeert in zonwering, rolluiken, een terrasoverkapping of tuinkamer, ziet de kostbare aankoop graag in smetteloze staat opgeleverd. Geen lijm- of kitresten, geen vette vingerafdrukken op het aluminium. Het zou voor ieder montageteam logisch moeten zijn dat je een product spik en span achterlaat. Finesse zit in de details per slot van rekening en een blije eindklant maakt graag reclame voor je bedrijf. Om die reden doen inmiddels veel zonwering- en overkappingbedrijven (zowel vakhandel als fabrikant) zaken met Novatio, dat gespecialiseerde producten in onze branche verkoopt voor professioneel reinigen en onderhouden.

Novatio Deep Clean Box.

Het verschil tussen reiniging van nieuwe en wat oudere producten
Novatio is wereldwijd leverancier van meer dan duizend producten voor lijmen, afdichten, onderhouden, behandelen en reinigen heeft ook voor onze sector specifieke middelen voor reiniging, conservering en onderhoud. Met een in België gevestigd hoofdkantoor levert Novatio in 28 landen, waaronder Nederland en uiteraard België. ZONWERING MAGAZINE spreekt met Mano Geuns, Sales Manager Novatio BeNeLux Window Doors & Outdoor Living.
Het bedrijf onderscheidt twee methoden van reinigen en conserveren als het om onze branche gaat. Geuns legt uit: “Producten die al langer in gebruik zijn, zijn vaak vervuild door invloeden van buitenaf, denk aan zand en modder dat met het weer meekomt, vogelpoep of mosachtige aanslag. Daarnaast zien we dat particulieren in een dappere poging om de zonwering of de veranda te reinigen meestal de verkeerde middelen inzetten. De tijd dat je een dure veranda met Dreft te lijf ging, is echt voorbij. Huis-tuin-en-keuken reinigingsmiddelen laten een zeepresidu achter, dat onder invloed van zonlicht nog eens extra ‘vastbakt’ in de laklaag. Het gevolg is dat de lak dof wordt, het zogenaamde ‘verkrijten’ treedt op.”

Door de juiste middelen van Novatio in de juiste volgorde toe te passen, kan de oorspronkelijke kleur en glans weer hersteld worden. “In dit geval wordt aangeraden om in vier stappen te werken: Zwaardere vervuiling en aangekoekte zeepresten worden eerst verwijderd met FA Clean, waarna niet watergedragen vervuilingen zoals lijmresten en olieachtigen worden verwijderd met Safety Clean. Voordat met Surface Renewer een nieuwe beschermlaag ter conservering wordt aangebracht, wordt eerst nog een finale reiniging gedaan met Multifoam schuimreiniger”, somt Geuns op. Het resultaat dat zo verkregen wordt is indrukwekkend en kan niet bereikt worden met universele middelen.

Nieuwe producten die bij oplevering ontdaan moeten worden van vingerafdrukken, kitresten (siliconen) en lijmresten (van bijvoorbeeld plakband of beschermingsfolie) kunnen door de monteurs onder handen worden genomen met Safety Clean, waarna het product door de klant zelf in ere kan worden gehouden met Surface Renewer. Geuns licht toe: “De vele zonwering- en verandabedrijven die inmiddels met volle overtuiging de reinigings- en onderhoudsmiddelen van Novatio gebruiken, hebben standaard Multifoam en Safetyclean in de werkbus liggen. Fabrikanten die Novatio aanraden hebben de diverse reinigings- en onderhoudsproducten voor het gemak op voorraad liggen, zodat de vakhandel deze kan meebestellen bij orders.”

‘Novatio onderscheidt twee methoden van reinigen en conserveren als het om onze branche gaat’

Novatio FA Clean.

Novatio Safety Clean.

Novatio Multifoam.

Novatio Surface Renewer.

Afkitten is een vak apart
Siliconenkit is niet meer weg te denken in onze sector. Iedere monteur hanteert dagelijks wel de kitspuit. Het spreekt voor zich dat bij siliconenkit het merk en de prijs bepaalt hoe goed de kit is en hoe lang deze meegaat, als zij eenmaal geappliceerd is. Volgens Geuns wordt er toch nog vaak een denkfout gemaakt: de nieuwe kitkokers worden meestal bewaard in de montagebus. “Niet alle kit is echter vorstbestendig en wanneer deze blootgesteld is geweest aan vrieskou, kan het zijn dat het eerste lek in de kitnaad al geboren wordt bij de montage. Novatio heeft vanuit haar expertise een kit ontwikkeld die bestand is tegen temperaturen van -10˚ Celsius tot circa 40˚ Celsius. Deze MS22 X kit is de ‘stille vriend’ van de vakspecialist. De kit doet wat hij moet doen, onder alle omstandigheden, namelijk een waterdichte verbinding maken tussen oppervlakken.” Novatio benadrukt echter wel dat goede voorbereiding bepalend is voor het succes van het afkitten. Oppervlaktes die gekit moeten worden, dienen eerst grondig gereinigd en ontvet te worden, met de juiste middelen die Novatio daarvoor aanbiedt. Met de juiste handelingen en de juiste kit worden een boel lekkageklachten op voorhand voorkomen.

Novatio MS22 X kit.

Zonweringsdoek wordt niet vergeten
Ook voor het verantwoord reinigen van zonweringsdoek heeft Novatio een top-oplossing, namelijk Novaclean PH9. Dit is een non-invasief reinigingsmiddel dat vuil verwijderd, zonder de vuilwerende en waterafstotende coating op het doek aan te tasten.

Tot slot laat Geuns weten dat het bedrijf door de groei op zoek is naar een extra accountmanager voor de Nederlandse markt. Interesse? Via de website kan er een open sollicatie worden gedaan.

Meer artikelen

ZONWERING MAGAZINE is een uitgave van:

Contact

Draeckensteijn Media
Stekkenberg 11
6561 XE Groesbeek
T: +31 6 11704420
E: info@draeckensteijnmedia.nl

© Draeckensteijn Media 2024Design & beheer: IDEA 2

© Draeckensteijn Media 2024

Design & beheer: IDEA 2