Innovatief maatwerk in besturingen voor projectzonwering
Driekleur-Besturingen ontwerpt en bouwt duurzame installaties
Of het nu gaat om projectbesturing bij een nieuw zonweringsproject of om de renovatie van bestaande projectbesturing, het blijft complexe materie waar de meeste zonweringspecialisten hun vingers liever niet aan branden. Het werk overlaten aan een elektricien is een mogelijkheid, maar voor elektrabedrijven is dit ook een niche, waarbij vaak de juiste kennis ontbreekt van oude besturingen en men nog niet weet wat er mogelijk is met nieuwe besturingen. Driekleur-Besturingen is al jaren dé partner die alles op het gebied van projectbesturingen van zonwering keurig verzorgt, met vakkennis en de juiste vaklieden. “We ontwikkelen zelf voortdurend nieuwe oplossingen en bouwen duurzame installaties”, vertelt eigenaar en directeur Frits van Veelen.
Specifiek gebouwde besturingsautomaten
Bij besturingsautomaten is de eerste vraag die in beeld komt of het gaat om een bedrade of een onbedrade situatie. Van Veelen: “Bij renovatieprojecten is er meestal sprake van bedrade automaten, aangezien er al een hele infrastructuur aan bedrading in het gebouw aanwezig is. We gebruiken dan de bestaande draadstructuur en sluiten daar nieuwe hardware op aan. Eerst brengen we in kaart wat er nodig is voor specifiek dat gebouw. We kijken naar gevels, de structuur van het pand en de te besturen producten. Vervolgens bouwen we de besturingskast op maat, zonder overbodige hardware. Dat werkt duurzaam, want bij standaard automaten betaal je ook voor componenten die je niet gebruikt en ben je meer ruimte kwijt.” Als voorbeeld noemt hij een gebouw dat is voorzien van screens (zonder zip), waarbij een regenmeter in principe overbodig is, maar zonmeters wel belangrijk zijn. “Bij zipscreens ligt dat net anders, die voorzien we wèl van een regensensor en temperatuursensor. Zipscreens zijn immers vorstgevoelig en kunnen vastvriezen, met flinke schade tot gevolg.” Ook bij uitvalschermen en knikarmschermen worden er regenmeters toegepast. “Een goede besturing is dus altijd maatwerk, waarbij je niet alleen verstand moet hebben van de elektrotechnische installatie, maar ook van de producten die er bediend worden.”

Een goede besturing is dus altijd maatwerk, waarbij je niet alleen verstand moet hebben van de elektrotechnische installatie, maar ook van de producten die er bediend worden.

Binnenwerk van een automatische besturingskast.
‘Aangezien Driekleur-Besturingen merkonafhankelijk werkt, kan er in een besturingsontwerp gekozen worden voor ‘best practice”
Tijd en geld besparen met modulaire prefab kasten
Driekleur-Besturingen gebruikt haar jarenlange expertise om in eigen beheer besturingen te ontwikkelen. “Dat doen we omdat we ervan overtuigd zijn dat iets altijd beter kan”, legt Van Veelen uit. “Een mooie ontwikkeling is onze modulaire prefab kast. Deze kan door ons efficiënt in huis geassembleerd worden in onze fabriek en wordt daarna ‘plug-and-play’ op locatie aangesloten. Dat spaart tijd, geld en materiaal. Wederom een duurzaam idee.” Een andere innovatie is de nieuwe sleutelschakelaar van Driekleur-Besturingen, deze is voorzien van een rood controlelicht. “Dat klinkt misschien onbeduidend, maar is in de praktijk een zegen”, vervolgt Van Veelen. “Deze sleutelschakelaar waarschuwt met rood licht dat zij in de blokkeerstand staat. Moet je je voorstellen dat een glazenwasser vergeet om een sleutelschakelaar terug te zetten in de operationele stand en het bij de gebouwbeheerder op een hete dag klachten regent, omdat zonwering niet meer werkt. Ga dan maar eens zoeken. Door te kijken of er ergens een rood lichtje brandt, weet je snel waar het euvel zit.”
Snel en flexibel inspelen op een behoefte
Driekleur-Besturingen houdt rapportages bij van alle soorten klachten die zich in de loop der tijd voordoen, met als doel om producten en processen te verbeteren, zodat de meest voorkomende klachten zich nooit meer zullen voordoen. “Ons bedrijf heeft een omvang die ons in staat stelt om snel en flexibel in te spelen op behoeften van eindgebruikers. We hebben een drive om innovatief te blijven kijken naar besturingen en ontwikkelen continu door. Een goed voorbeeld is onze Touch BuCo automaat (BuCo staat voor Building Controller). Normaal gesproken zat er achter een Building Controller een harde sturing, naar relaiskasten c.q. motorcontrollers. Met onze Touch BuCo kun je nog steeds een harde sturing (230V) geven, maar je kunt ook kiezen voor een gecontroleerde sturing (24V), door middel van IB-aansluitingen. Dat maakt het mogelijk om de motorcontroller te vertellen in welke volgorde producten aangestuurd moeten worden, dit kan in de computer geprogrammeerd worden.”

Automaat met Somfy BuCo.

Besturingsautomaat in een buitenkast.
‘Bij renovatieprojecten is er meestal sprake van bedrade automaten, aangezien er al een hele infrastructuur aan bedrading in het gebouw aanwezig is’

Prefab masten staan klaar om uitgeleverd te worden.
Onbedraad is al lang niet meer onbemind
Is er sprake van onbedrade besturing of semi-bedrade besturing, dan past Driekleur-Besturingen de merken Somfy (IO-besturing) of het Duitse Tedsen toe. “In het geval van onbedrade besturing met Tedsen maken we gebruik van een paraboolantenne die op het dak van het gebouw geplaatst wordt. Vanaf de mast loopt er één draad naar binnen, die wordt aangesloten op de sleutelschakelaar. Verder worden alle 230 Volt motoren voorzien van een ontvanger, de paraboolantenne werkt als een ‘zendparaplu’ boven alle ontvangers en zorgt dat iedere ontvanger signaal krijgt. Elke zender heeft een eigen code, die we registreren zodat in de toekomst eenvoudig aanpassingen kunnen worden uitgevoerd”, verklaart Van Veelen.
Wanneer er een semi-draadloze besturing in het spel is, dan werkt Driekleur-Besturingen met het IP-systeem van Somfy. Daarvoor moet er intern een benodigd aantal communicatie-punten opgebouwd worden, waarop de sub controllers zijn aangesloten. “Deze SubCo’s zijn onderling bedraad, vergelijk het maar even met een relaiskasten netwerk. We leggen in het gebouw dus eerst een structuur aan van bedrade sub controllers. Is het een gebouw met verdiepingen, dan plaatsen we SubCo’s in de middenlaag. Je krijgt dan een sandwich effect, waarbij de SubCo’s in de middenlaag de boven en onderlaag meepakken.” Wanneer er Somfy materiaal wordt gebruikt, dan kan de conciërge of gebouwbeheerder via de laptop de status opvragen per motor. “Negen van de tien keer wil een conciërge of gebouwbeheerder graag zelf kunnen zien wat er gebeurt. Dat kan bij Somfy dus middels een laptop, bij Tedsen zonder laptop.” Driekleur-Besturingen biedt altijd een structuur op maat aan met een volledige registratie, echt alles wordt bijgehouden. “Je kunt zien om welke motor het gaat, welk ID de motor heeft, welke code er geldt voor die motor en ook de benodigde wachtwoorden worden geregistreerd (en veilig opgeslagen).”
Merkonafhankelijk werken voor ‘best practice’
Aangezien Driekleur-Besturingen merkonafhankelijk werkt, kan er in een besturingsontwerp gekozen worden voor ‘best practice’. “Dat biedt veel mogelijkheden. Tedsen werkt mooi omdat er geen ontsierende kasten in beeld zijn en Vestamatic is bijvoorbeeld weer uitermate geschikt voor kleinere, bedrade systemen.” De markt voor projectzonwering steekt regelmatig de loftrompet over Driekleur-Besturingen, vanwege de uitstekende service. Dan gaat het niet alleen om de innovatieve oplossingen, het hoge meedenkgehalte of de goede responstijd, maar ook om het goed geschoolde personeel. “Het is ook lastig voor zonweringsbedrijven. Is er een besturingsprobleem, dan belt een conciërge of gebouwbeheerder steevast naar het zonweringsbedrijf, die vervolgens verwijst naar een elektricien. Bij de elektricien wordt dan met de witte vlag gezwaaid, zeker als men zelf de installatie niet heeft geleverd. Daar komen wij dan in beeld, we hebben altijd een oplossing.”
Ter plekke wordt door de technici van Driekleur-Besturingen altijd met een kritisch oog naar de aanwezige installatie gekeken. Van Veelen legt uit: “Wanneer we ergens voor het eerst komen, dan wordt in 90% van de gevallen de installatie afgekeurd. Dat ligt meestal aan slecht onderhoud of verkeerd gebruik van de installatie. Een simpel voorbeeld is een zonnecel, deze zit in een opaal witte behuizing en gaat ongeveer 5 jaar mee. Is de zonnecel op leeftijd, dan is het plastic geel of bruin geworden, onder invloed van uv-licht en vervuiling. Daardoor is de zonnecel niet meer in staat om een accurate lichtmeting uit te voeren en reageert de installatie niet adequaat. Iedereen weet dat een windmeter heilig is, ze beschermt immers de techniek. Na 5 jaar functioneert ook een windmeter niet meer zoals het hoort. Dat kan komen door een afgebroken schoep, een defect lager et cetera. Het gevolg is dat er schermen kapotwaaien. Naast economische schade kan dit ook een gevaarlijke situatie opleveren. Juist in dit soort situaties brengen wij verbetering met onze servicedienst. Over het positioneren en instellen van windmeters heerst ook veel onbegrip. Dat kun je het beste aan onze techneuten overlaten, die meesters zijn in het finetunen en zelfs rekening houden met zaken als thermiek.”
Zoals de lijfspreuk van Driekleur-Besturing zegt: “De kracht van goed werkende zonwering zit in de besturing” en daar is geen speld tussen te krijgen.
Meer artikelen
ZONWERING MAGAZINE is een uitgave van:

Contact
Draeckensteijn Media
Stekkenberg 11
6561 XE Groesbeek
T: +31 6 11704420
E: info@draeckensteijnmedia.nl