Rubriek

In bedrijf

Tekst: Jan Mol
Beeld: iStock/OHRA Nederland

22 augustus 2023

Deel dit artikel

Efficiënt werken begint met juiste opslagmethode van materialen

Het opslagsysteem als cruciaal onderdeel van de interne logistiek

Als er één sector is waar de juiste opslag van materialen enorm belangrijk is, dan is het wel de zonwering- en rolluikenbranche. Of je nu fabrikant bent, of vakhandel, je zult toch je lengtematerialen en geassembleerde producten veilig en slim moeten kunnen opslaan. De manier waarop dit gebeurt is bepalend voor je logistieke proces, de kwaliteit die je wilt leveren en de veiligheid van de mensen die ermee moeten werken. OHRA Regalanlagen GmbH uit Duitsland is al jaren heer en meester in het leveren van oplossingen voor opslag. Bij OHRA Nederland weten ze er alles van, getuige ook het grote aantal klanten in de zonwering- en rolluikenbranche, die de weg hebben gevonden naar de optimale stelling. Berry Vanneer, Salesmanager bij OHRA Nederland, vertelt er meer over.

Veilig werken is prioriteit nummer één
“Een stelling voor lengtematerialen dient hiervoor geconfigureerd te zijn. Dat wil zeggen dat deze de juiste afmetingen moet hebben en voldoende sterk moet zijn om het gewicht te kunnen dragen van de opgeslagen materialen”, weet Vanneer. “Bij het bepalen van de juiste stelling hoort voor ons ook het meedenken over de positionering van de stelling. Dan komen er vragen voorbij als ‘wordt er handmatig gewerkt of moet de stelling bereikbaar zijn voor intern transport’ en ‘welke positie heeft de stelling ten aanzien van bijv. looproutes’. Veiligheid van medewerkers staat altijd voorop. Door goed na te denken over het stellingtype en de positie daarvan creëer je efficiënt en veilig gebruik van de ruimte, voorkom je ongelukken en werk je sneller. Overzichtelijke opslag maakt ook dat voorraadbeheer makkelijker wordt. Kortom: in een productie omgeving begint én eindigt alles bij de stelling.”

Door goed na te denken over het soort stelling en de positie daarvan creëer je efficiënt en veilig gebruik van de ruimte, voorkom je ongelukken en werk je sneller.

‘Wie kiest voor de systeemstellingen van OHRA met het daarbij geleverde advies, kan rekenen op een soepel lopend traject bij het opschalen van activiteiten’

Opslag na aflevering bij de vakhandel
Dat alles eindigt bij de stelling klopt, want binnen een productie omgeving krijg je aan het einde van het productieproces te maken met de opslag van gereed gemelde zonweringen en rolluiken in de expeditieafdeling. “Deze worden dan meestal handmatig geladen in de vrachtwagen. Dat betekent dat ook daar de positie van belang is, maar ook het stellingtype, omdat de handmatige bereikbaarheid geoptimaliseerd moet zijn”, vervolgt Vanneer. “In het verlengde daarvan kunnen we kijken naar het arriveren van de producten bij de zonweringdealer. Na ontladen dienen de producten netjes en overzichtelijk opgeslagen te worden. Door aandacht te besteden aan de stelling waarin de producten komen te liggen, voordat zij weer in de montage bus worden geladen, voorkom je schade aan de producten. Deze vlieger gaat ook op voor de fabrikanten: je zult je verbazen hoeveel economische schade er nog steeds optreedt door deuken en krassen in profielen of geassembleerde producten, doordat stellingen niet goed ontworpen, of onhandig geplaatst zijn. In het voorkomen van dit soort schades zit voor alle partijen de eerste winst.”

Met welke stellingen werken we in onze sector?
Op die vraag antwoordt Vanneer: “Allereerst onderscheiden we horizontale en verticale opslag. Als we beginnen bij horizontale opslag, dan komen we in de zonwering- en rolluikenbranche de volgende soorten stellingen tegen:

 • Aluminium lengteprofielen, langdurige voorraad
  (profiel wordt overgepakt van bok in stelling)
 • Aluminium lengteprofielen, werkvoorraad
  (profiel wordt van langdurige voorraad overgepakt in grijpvoorraad)
 • Stalen buizen, langdurige voorraad
  (profiel wordt overgepakt van bok in stelling)
 • Stalen buizen, werkvoorraad
  (profiel wordt van langdurige voorraad overgepakt in grijpvoorraad)

Belangrijk is dat bij horizontale opslag de profielen niet gaan rollen. Dit kan voorkomen worden door toepassing van schuine draagarmen of door gebruikmaking van eindnokken. Daarnaast is er de opslag van gevulde bokken met lengtematerialen, die verplaatst worden met een heftruck. En tot slot natuurlijk de horizontale opslag van gereed product. Hier wordt niet alleen met draagarmen gewerkt (wel bij knikarmschermen), maar ook met o.a. houten vlonders en verzinkte roosters, om de kleinere producten een plek te kunnen bieden.”

Veilige opslaan en laden van complete bokken bij Smits Rolluiken en
Zonwering BV.

Doordacht en veilig opslaan met voldoende ruimte om te kunnen manoeuvreren. Foto gemaakt bij Smits Rolluiken en Zonwering BV.

In bijna alle productie omgevingen wordt er rondom de zaaginstallatie gewerkt met verticale opslag van profielen. Vanneer licht toe: “Aluminium en stalen zaagrestanten worden vaak verticaal naast of achter de zaaginrichting weggezet. Juist dit soort stellingen verdienen extra aandacht, in het kader van ieders veiligheid. Profielen met scherpe zaagranden mogen niet omvallen, ze kunnen persoonlijk letsel of schade aan andere materialen toebrengen. Het overzichtelijk opslaan van zaagrestanten zorgt er bovendien voor, dat er goed in kaart kan worden gebracht wat er aan restantlengtes nog op voorraad is.”

Het belang van opschaalbaarheid
Wie kiest voor de opslagsystemen van OHRA in combinatie met hun professionele advies, kan rekenen op een soepel lopend traject bij het opschalen van activiteiten. “Zeker bij de fabrikanten, die wij van dienst zijn met onze opslagsystemen is opschaling een terugkerend onderwerp. Indien er extra opslagcapaciteit noodzakelijk is, dan is het prettig dat stellingen goed op de producten afgestemd zijn en kwaliteit en veiligheid gegarandeerd kunnen worden. Met onze stellingen is uitbreiding en optimalisatie van opslag nooit een probleem, we komen graag langs om mee te denken en te adviseren”, zegt Vanneer tot slot.

Meer artikelen

ZONWERING MAGAZINE is een uitgave van:

Contact

Draeckensteijn Media
Stekkenberg 11
6561 XE Groesbeek
T: +31 6 11704420
E: info@draeckensteijnmedia.nl

© Draeckensteijn Media 2024Design & beheer: IDEA 2

© Draeckensteijn Media 2024

Design & beheer: IDEA 2