Rubriek

Raamdecoratie

Tekst: Jan Mol
Beeld: KINDOW

22 augustus 2023

Deel dit artikel

Zelfsturende binnenzonwering op kantoor? Geen probleem!

Optimale zon- en daglichtregeling eenvoudig gerealiseerd dankzij innovatie van KINDOW

De vorige keer dat wij Sam Kin spraken was in 2016, toen hij vanuit de incubator van de TU Delft het bedrijf KINDOW lanceerde. Een startup met een veelbelovende uitvinding: intelligent gestuurde verticale lamellen voor kantooromgevingen. Lamellen die anticipeerden op het weer en zichzelf al in de juiste stand draaiden, nog voordat de zon kon toetreden in de ruimte. We schrijven 2023 en KINDOW is ‘here to stay’. Met twee vestigingen, één in Delft en één in Nijmegen, innoveert het 100% Nederlandse bedrijf op volle kracht verder. Een bezoek aan het Nijmeegse kantoor meer dan waard.

Dynamische zelfregulerende technologie
Mike Hoksbergen en Sam Kin vormen de directie van KINDOW, dat een voortvloeisel is uit een concept voor met de zon meedraaiende zonnepanelen. Hoe is KINDOW daaruit ontsproten? Sam Kin legt uit: “Ons eerste concept was een gevelsysteem dat zonnepanelen liet meedraaien met de zon, om altijd een optimale zoninval te hebben, in combinatie met energie-opwekking. Dat werkte goed, echter in de praktijk bleek dat dit een te kapitaalintensieve onderneming zou zijn voor een conservatieve bouwkolom. Na rijp beraad besloten we de technologie die we hadden ontwikkeld laagdrempeliger toe te gaan passen, namelijk binnen. Zo werd met gebruikmaking van dezelfde techniek en aansturing in 2016 KINDOW gestart, waarbij we onze focus hadden liggen op lamelgordijnen in kantooromgevingen.”

Sam Kin vormt samen met Mike Hoksbergen de directie van KINDOW.

Het systeem werkt weliswaar stand-alone en de functionaliteit is in het systeem zelf gewaarborgd, maar is ook te koppelen aan gebouwbeheersystemen en andere systemen die beschikbare data voor gebouwen verwerken.

Van zelfsturende lamelgordijnen naar zelfsturende rolgordijnen
Met een aantal projecten in intelligente lamelgordijnen achter de rug, zag KINDOW dat raamdecoratie niet alleen functioneel moet zijn, maar dat het oog ook iets wil. Reden voor de techneuten om hun technologie te transponeren naar het fenomeen rolgordijn. “We zagen dat in de projectenmarkt het rolgordijn enorm populair werd. Daarom hebben we onze technologie, zowel hardware- als softwarematig, aangepast. We ontwikkelden een rolgordijnmotor met ‘brains’ die ingeregeld kan worden om de zon niet verder te laten toetreden dan tot een denkbeeldige lijn die we op kantoor uitzetten. Dat maakt werken in de betreffende ruimte aangenaam: de rolgordijnen zakken automatisch tot precies het juiste punt, weren het zonlicht, maar laten wel daglicht toe. Geen hinderlijke reflecties meer op kantoor en een veel aangenamere temperatuur zijn het gevolg.” Het eerste project met zelfsturende rolgordijnen werd in 2020 gedaan, sindsdien heeft alles een behoorlijke vlucht genomen. “We zagen de omzet ieder jaar verdubbelen”, aldus Sam Kin.

De intelligente techniek zit in iedere motorkop zelf.

‘De eenvoudige bekabeling en afwezigheid van externe besturingscomponenten maken het makkelijk toe te passen en betaalbaar, terwijl de functionaliteit uniek is’

In de praktijk
Projectmanager Sander Geerts voegt zich bij het gesprek en legt de werking van het KINDOW-systeem uit: “Het zon-volg-algoritme van de lamellen is meegenomen in de werking van de rolgordijnen. Bij montage van de rolgordijnen met onze motoren wordt door ons de positie van de zon bepaald ten opzichte van het punt waar de rolgordijnen hangen. We kijken naar de positie, hoogte en afstand van het bureau in relatie tot het raam en stellen dan een schaduwlijn in op de rand van het bureau. Onze automatisering zorgt ervoor dat deze lijn de gehele dag gehandhaafd blijft, door het rolgordijn mee te laten bewegen met de zon. Bij bewolkt weer openen de rolgordijnen zich automatisch en uiteraard wordt een handmatige ‘override’ meegeleverd om te allen tijde de rolgordijnen ook manueel te kunnen bedienen.”

KINDOW kiest voor binnenzonwering uit strategische overwegingen. Sam Kin legt uit dat de afgelopen 10 tot 15 jaar de kwaliteit van zonwerende beglazing enorm vooruitgegaan is. “Met een gemiddelde ZTA-waarde van 0.3 bij zonwerende beglazing wordt 70% van de warmte al tegengehouden. Met een LTA-waarde van 60 tot 70% is de daglichttoetreding ook prima. Combineer dat met een slimme keuze in rolgordijnstof, bijvoorbeeld reflecterend doek en je hebt een totaal effect. De totale zontoetreding is dan dusdanig geminimaliseerd dat je waarden bereikt die vergelijkbaar zijn met buitenzonwering. De voordelen van geautomatiseerde binnenzonwering zijn het zichtcomfort, het bediencomfort, de warmtewering, geen last van weersinvloeden, onderhoudsvriendelijkheid, gebruiksvriendelijkheid en de mooie, decoratieve eigenschappen. Daarnaast draagt het ook nog bij aan een betere akoestiek en betere isolatie.” Een mooi gegeven is dat de energienorm het warmtewerende effect van binnenzonwering ook erkent. “Wanneer de reflectiewaarde van het doek hoger is dan 72% en het een geautomatiseerd systeem betreft mag je het effect meenemen in de BENG berekening voor nieuwbouw panden, maar ook voor bestaande panden met betrekking tot het energielabel. En dat effect is met 55% reductie van de zonnewarmte die jaarlijks door het glas naar binnen komt echt substantieel.” Kindow tracht dan ook altijd in projecten de slimme daglichtregeling te combineren met een hoog reflecterend doek om de functionaliteit te maximaliseren.

Dankzij de intelligente motoren en besturing van KINDOW kan binnenzonwering op kantoren meegenomen worden in de BENG-berekening voor bestaande en nieuwe gebouwen.

‘De focus ligt op het blijven innoveren en produceren’

Laagdrempelig de markt op
KINDOW ontwikkelt dus slimme zon- en daglichtregeling die laagdrempelig in de markt kan worden weggezet. “Het voordeel met onze zelf ontwikkelde en vervaardigde motoren is dat de zonweringspecialist hier volledig in eigen beheer projecten mee kan realiseren. Onze oplossing kan volledig gerealiseerd worden door de zonweringspecialist zelf, de rol van de e-installateur is beperkt tot het plaatsen van een aantal stopcontacten. Zo halen we veel ruis van de lijn voor onze klanten. Het is gewoon plug-and-play, het resultaat van een evolutie. Wanneer de rolgordijnen gemonteerd zijn, worden de 24 Volt motoren onderling bedraad (zwakstroom) doorgekoppeld, voeding en data gaan over hetzelfde twee-aderige lijntje. Per voeding worden tot 32 motoren aangesloten. De intelligente techniek zit in iedere motorkop zelf.” De eenvoudige bekabeling en afwezigheid van externe besturingscomponenten maken het makkelijk toe te passen en betaalbaar, terwijl de functionaliteit uniek is.

Wanneer alle rolgordijnen voor het eerst aan de voeding aangesloten zijn, doet KINDOW op locatie de ‘commissioning’. “Dat is een set-up waarin we alle parameters ingeven voor de betreffende situatie. Data over verdieping, ruimte, geveloriëntatie, GPS-coördinaten en boven- en onderlimieten. Wij doen dit on-site via een laptop, via de voedingslijn kunnen we dan in een keer tot 32 individuele systemen instellen.”

Op zoek naar projectpartners
KINDOW ziet de potentie in de bestaande bouw. Hoewel nog vaak vergeten helaas, is slimme zon- en daglichtregeling een essentieel onderdeel van een gezonde, productieve en energie-efficiënte werkplek. Sam Kin: “Ons systeem past qua implementatie en functionaliteit perfect in renovaties en het opplussen van kantoren voor steeds veeleisender wordende gebruikers. Dit doen we graag met partners.” KINDOW werkt nauw samen met projectpartners en zorgt ervoor dat hun product goed in beeld is bij architecten en voorschrijvers in de bouwkolom. Met eigen productie in Nederland is het bedrijf in staat om volledig schaalbaar te werken, alles is nu afgestemd op verdere groei. Om die reden zoeken Sam Kin en zijn team ook nieuwe projectpartners. “De focus ligt op het blijven innoveren en produceren. Daarom werken we aan een digitale tool waarmee onze projectpartners eenvoudig zelf on-site de ‘commissioning’, dus het inregelen van de techniek, kunnen doen. De software verkeert nu in een Bèta-stadium en alles ziet er goed uit. Bedenk dat ons systeem weliswaar stand-alone werkt en de functionaliteit is gewaarborgd in het systeem zelf, maar ook te koppelen is aan gebouwbeheersystemen en andere systemen die beschikbare data voor gebouwen verwerken. Dat is belangrijk, want zo kunnen diverse systemen in een gebouw samenwerken om zoveel mogelijk energie te sparen. De toekomst zit in slimme integratie van systemen op basis van data, zoals je weet.”

De potentie van KINDOW zit vooral in bestaande bouw en renovatieprojecten, met partners die daarin thuis zijn. Mathijs Pieters, productmanager zegt tot besluit: “De kracht is en blijft het feit dat klanten een 100% in Nederland ontwikkeld, geproduceerd en geassembleerd product kopen. Doordat wij als bedenkers en makers de eerste en enige lijn vormen naar onze partners, kunnen we meedenken, flexibel inspelen op uitdagingen en een kwaliteit en leverbetrouwbaarheid waarborgen die uniek is.”

Meer artikelen

ZONWERING MAGAZINE is een uitgave van:

Contact

Draeckensteijn Media
Stekkenberg 11
6561 XE Groesbeek
T: +31 6 11704420
E: info@draeckensteijnmedia.nl

© Draeckensteijn Media 2024Design & beheer: IDEA 2

© Draeckensteijn Media 2024

Design & beheer: IDEA 2