Rubriek

Motoren

Tekst: Jan Mol
Beeld: BECKER-Antriebe GmbH

22 augustus 2023

Deel dit artikel

‘Deutsche Gründlichkeit’ in motoren en besturingen

BECKER-Antriebe GmbH heeft meer dan 100 jaar ervaring

Al in 1921 werkten Emil en Adolf Becker aan oplossingen waarmee ze klanten werk en inspanningen uit handen wilden nemen. Daarmee werd de basis gelegd voor de motorisatie van poorten, rolluiken en zonwering. Met een drive om voortdurend te innoveren is BECKER-Antriebe in 2023 niet meer weg te denken uit de wereld van aandrijvingen en besturingen voor onze branche. De toepassingen die het Duitse bedrijf vandaag aanbiedt, zijn kwalitatief hoogwaardig en bovenal slim.

Nieuwe generatie buismotoren voor particulier en project
CentronicPlus is de nieuwste generatie buismotoren en besturingen voor de bediening op afstand van rolluiken en zonweringen. BECKER maakt in CentronicPlus motoren gebruik van Mesh-technologie. Mesh verbindt alle zenders en ontvangers in een netwerk, waarin de apparaten signalen aan elkaar doorgeven. Dat verhoogt het bereik en de veiligheid van de overdracht. Via de krachtige en gecodeerde zendfrequentie worden zonweringen en rolluiken nog comfortabeler en veiliger. Ook voor projecten is CentronicPlus zeer geschikt.
De in een mesh-netwerk geïntegreerde CentronicPlus buismotoren zijn standaard voorzien van functies als statusmelding, hindernisherkenning, optilbeveiliging, doekcorrectie en de mogelijkheid om tussenposities in te stellen. Nog een stap verder gaat de CentronicPlus Evolution motor, die het mogelijk maakt om verschillende bewegingsprofielen in te stellen: standaard, dynamisch en fluistermodus. De geïntegreerde bluetooth-interface maakt directe koppeling met een smartphone of tablet mogelijk, middels een app.

De bi-directioneel werkende CentronicPlus motoren koppelen hun status keurig terug naar de bijbehorende app, maar kunnen hun status ook direct weergeven op de bijbehorende handzender. Gekleurde leds geven exact de status van de motor aan. Nieuwe apparaten die in het netwerk worden geactiveerd worden automatisch gedetecteerd, waarbij ook het product herkend wordt: bijvoorbeeld rolluiken, zonwering of een schakel actor.

De bi-directioneel werkende CentronicPlus motoren koppelen hun status keurig terug naar de bijbehorende app, maar kunnen hun status ook direct weergeven op de bijbehorende handzender.

Gekleurde leds geven exact de status van de motor aan.

‘De homee CentronicPlus cube wordt ook wel ‘brain cube’ genoemd en slaat lokaal gegevens op, in plaats van in de Cloud’

Hoe Smart wil je het hebben?
Met de homee CentronicPlus Cube kunnen de BECKER CentronicPlus motoren eenvoudig worden gekoppeld aan een homee domoticasysteem. BECKER neemt veiligheid en privacy zeer serieus, de homee CentronicPlus cube wordt ook wel ‘brain cube’ genoemd en slaat lokaal gegevens op, in plaats van in de Cloud. Homee kan worden uitgebreid met andere systemen, zoals Z-Wave, Zigbee en EnOcean. Wie gaat voor spraakbesturing kan volledig uit de voeten met de homee CentronicPlus Cube, via Amazon Alexa, Googel Assistant of Siri. En het mooiste? De eindgebruiker heeft geen extra maandelijkse kosten!

Wie wil starten met huisautomatisering kan gebruik maken van de BECKER CentralControl CC41, een smart hub die zorgt voor centrale besturing. Deze hub stuurt radiografisch de BECKER Centronic, CentronicPlus en B-Tronic producten aan. Configuratie gebeurt eenvoudig -en gratis- via de BECKER CentralControl-app. Deze laat zich installeren op zowel smartphone als tablet. In de app kunnen ontvangers georganiseerd worden in groepen en kunnen er uitgebreide scenario’s geprogrammeerd worden, inclusief tijdsbesturing en een slimme vakantie-functie. Spraakbesturing via Amazon Alexa? Geen probleem. De BECKER CentralControl app is een meesterwerk op zich, met een aansprekende userinterface, moderne layout, intuïtieve bediening en… de mogelijkheid om het uiterlijk te individualiseren met eigen afbeeldingen. Met de BECKER CentralControl-app wordt het besturen van zonwering en rolluiken een soepele, persoonlijke ervaring.

De Becker CC41 is de wifi hub die het mogelijk maakt om producten via de Becker CentralControl-app aan te sturen, middels smartphone of tablet.

De Homee Brain Cube is de basis voor een smart home met het Homee-systeem in combinatie met het draadloze besturingssysteem CentronicPlus van Becker.

‘Met de BECKER CentralControl-app wordt het besturen van zonwering en rolluiken een soepele, persoonlijke ervaring’

Accumotoren en solartechnologie
Accumotoren gevoed door zonnepanelen zijn zeer gewild en ook BECKER-Antriebe GmbH draagt een steentje bij aan deze duurzame ontwikkeling. Met de SolarKit kunnen rolluiken en screens netstroom onafhankelijk worden gebruikt. De accu wordt in de kast van het screen of rolluik gemonteerd, het zonnepaneel op of aan de kast. De bijbehorende accumotor communiceert draadloos via het Centronic protocol. De gelijkstroom motoren zijn verkrijgbaar in de sterkte 6 Nm en 10 Nm en daarmee geschikt voor de meeste huis-tuin-en-keuken screens of rolluiken. Alle bekende Centronic hand- en wandzenders zijn compatibel. Op één acculading kunnen tot wel 100 bedrijfscycli gehaald worden. De aansturings- en laadelektronica zijn netjes in de motor geïntegreerd. De motoren beschikken over een blokkeerherkenning, omhoogschuifbeveiliging en kunnen in zowel screenmodus als rolluikmodus gebruikt worden. Verder kunnen er twee vrij te kiezen tussenposities geprogrammeerd worden. De kers op de taart wordt gevormd door de zachte aanloop- en stoptechnologie, die deze motoren fluisterstil maakt.

Met de Becker SolarKit kunnen rolluiken en screens netstroom onafhankelijk worden gebruikt.

Maximale support
Ondersteuning wordt door BECKER op veel vlakken geboden. Het goed opgeleide personeel, zowel bij BECKER-Antriebe GmbH als bij BECKER Benelux BV, is goed bereikbaar en communiceert in korte lijnen. Er wordt altijd met de klant meegedacht in oplossingen en er worden scholingen aangeboden die ervoor zorgt dat klanten goed beslagen ten ijs komen bij de eindgebruiker.

BECKER werkt mee aan Matter
Met het nieuwe radiosysteem Matter zou het plannen en implementeren van smart homes in de toekomst veel eenvoudiger moeten worden. Meer dan 180 bedrijven werken nu samen aan de standaard, die de smart home-industrie moet veranderen. De verbindingsstandaard is bedoeld om een kloof te overbruggen, zodat smart home-apparaten op alle platforms kunnen samenwerken. Het maakt dan niet langer uit of een verbinding tot stand moet worden gebracht met apparaten van Amazon, Apple, Google of andere merken.
In de Connectivity Standards Alliance (CSA) hebben Amazon, Apple, Google, Ikea, Philips en Samsung nu gezelschap gekregen van BECKER. Als specialist voor rolluik- en zonweringsaandrijvingen is BECKER sinds lange tijd pionier in de integratie van open radiosystemen in buismotoren, het omarmen van Matter past dan ook bij het innovatie karakter van het bedrijf.

Meer informatie over ‘betrouwbaar blauw’ in het land der motoren en besturingen? Scan dan de QR-code onder dit artikel en u komt terecht op de contactpagina van BECKER Benelux BV.

Meer artikelen

ZONWERING MAGAZINE is een uitgave van:

Contact

Draeckensteijn Media
Stekkenberg 11
6561 XE Groesbeek
T: +31 6 11704420
E: info@draeckensteijnmedia.nl

© Draeckensteijn Media 2024Design & beheer: IDEA 2

© Draeckensteijn Media 2024

Design & beheer: IDEA 2