Rubriek

Zonwering

Tekst: Jan Mol
Beeld: Draeckensteijn Media/Soons Zonwering

11 december 2023

Deel dit artikel

Bij Koninklijke beschikking hofleverancier

Soons Zonwering in Maastricht is uniek in alle opzichten

Op bedrijven als Soons Zonwering in Maastricht mogen we in Nederland in algemene zin trots zijn en in onze eigen sector in het bijzonder. ‘Sinds 1896’ bestaat het bedrijf, laat dat even indalen. Inmiddels staat de vijfde generatie bijna aan het roer: Jo Bremen en zijn vrouw Gera Bremen-Soons zullen per 1 januari 2024 de fakkel officieel overdragen aan zoon Jean Paul Bremen en diens compagnon Ravian Hendrikx. Dat zal een soepele overgang zijn, aangezien de twee mannen al twee jaar aan de weg timmeren om Soons Zonwering toekomstbestendig te maken. We bezoeken hen in Maastricht om kennis te nemen van wat er speelt.

Het unieke en ongeëvenaarde schaararmscherm
Wie aan Soons Zonwering denkt, denkt aan het ooit in eigen beheer ontwikkelde schaararmscherm. Intens geliefd bij horeca-ondernemingen, zorgt dit zonnescherm er al decennialang voor dat u en ik op een terras kunnen genieten van wat het goede leven te bieden heeft, onder praktisch alle weersomstandigheden. Jean Paul: “Het schaararmscherm is en blijft onze core business. Vanaf de introductie door mijn vader Jo, zo ongeveer 45 jaar geleden, tot en met vandaag is er geen ander scherm dat zoveel vrijheid geeft in gebruik. Gemeenten doen niet moeilijk over vergunningen, omdat het geen vaste constructie is. Horeca-ondernemers die ons vragen hoe groot het scherm mag zijn, stellen we de omgekeerde vraag: hoe groot is je terras? In gebruik is dit scherm een ongekroonde koning, de windbestendigheid en het belastbaar vermogen aan de voorlijst zie je alleen bij dit scherm.”

In de loop der jaren heeft menig fabrikant geprobeerd het schaararmscherm te kopiëren, zonder succes. “Vergis je niet wat voor een evolutie dit zonnescherm heeft doorgemaakt en nog zal doormaken”, schetst Ravian. “Nog steeds voeren we dit scherm uit in staal. In 2019 hebben we een re-engineering gedaan en zijn we overgestapt op hoge sterkte staal.” Daar voegt Jean Paul aan toe: “Elke ontwikkelingsstap leverde ons weer een meter extra uitval op, tot groot genoegen van de horeca. De huidige stand van zaken? Een breedte van 25 meter bij een uitval van 6 meter is hier normaal. De belastbaarheid aan de voorlijst is opgeschroefd van 65 kg naar 150 kg per arm.”

Een foto uit de oude doos, toen een unieke onderneming, vandaag nog steeds een uniek bedrijf.

‘Mijn vader is nog steeds de beste verkoper hier en bezit een encyclopedie aan kennis over zonwering’

Jean Paul Bremen, algemeen directeur.

Ravian Hendrikx, operationeel directeur.

De kracht ligt in de combinatie van techniek en montage
Gezien het feit dat het eigen gewicht en de hefboomwerking van het schaararmscherm veel eisen van de muur, kijkt Soons Zonwering altijd naar de meest ideale manier van monteren. Meestal wordt er in eigen fabriek een stalen draagconstructie op maat geproduceerd, die ofwel gefundeerd geplaatst wordt tegen de muur, of met chemische verankering. “Daarmee creëren we een ondergrond voor het scherm die opgewassen is tegen alle heersende krachten”, vertelt Ravian. “De kracht ligt dus in de combinatie van techniek en montage.

Als je al zo ongelooflijk lang werkt aan de continue doorontwikkeling van je product, dan kun je ook grenzen opzoeken. Als voorbeeld noemt Jean Paul een schaararmscherm dat in Groningen is geleverd, van 34 meter breed bij een uitval van 7 meter. “Daar maken we geen hobby van hoor”, zegt hij lachend. “De berekeningen die we daarvoor gemaakt hebben waren zeer complex. De aandrijving is dat ook, met twee motoren en een dubbele aansturing. Maar we deden het. Het werkt nog steeds. Voor zo’n operatie moeten werkelijk alle factoren 100% op groen staan.”

Soons 2.0 komt eraan
Voor Jo en Gera Bremen zit de ‘plicht’ er bijna op. Of je Jo zomaar uit de zonwering kunt halen? “Nee, dat is ook helemaal niet de bedoeling”, zegt Jean Paul. “Mijn vader is nog steeds de beste verkoper hier en bezit een encyclopedie aan kennis over zonwering. Hij gaat het wel kalmer aan doen, laat de dagelijkse leiding aan mij en Ravian over, maar zal gewoon klanten bezoeken of ons hier van advies dienen. Het is wel tijd voor mijn ouders om rustiger aan te gaan doen. Jo is al 72 en heeft 45 jaar Soons Zonwering op de teller staan. Mijn moeder heeft hem al die jaren 200% geholpen en ondersteund, met de liefde die een mens kan hebben voor zowel partner als het familiebedrijf.”

Ravian en Jean Paul werken al twee jaar keihard aan ‘Soons 2.0’. “We upgraden werkelijk alle processen binnen het bedrijf. Door volledig over te schakelen op een nieuwe ERP-systeem, koppelen we straks alles. Van administratie tot en met productie. Ook de aansturing van onze machines zal straks digitaal gaan verlopen en in de fabriek gaan we routing en machinepark optimaliseren en verduurzamen. Dat is nodig om de toegenomen vraag naar onze schermen aan te kunnen, want ook het buitenland heeft ons ontdekt. We doen momenteel mooie projecten in Frankrijk bijvoorbeeld”, legt Jean Paul uit. Over duurzaamheid gesproken: de schaararmschermen gaan enorm lang mee en kunnen bijna altijd gereviseerd worden. Hoe duurzaam wil je het hebben? “Soms verdoeken we schermen die al 30 jaar hun werk doen. Ach en ook houten rolluiken reviseren we nog steeds, een van onze oerproducten.”

Medewerker Jos assembleert een uit hoge sterkte staal vervaardigde schaararm.

Op vernuftige wijze produceert Soons Zonwering glazen zijwanden, met stalen kozijn. Uitschuifbaar, uitklapbaar, oersterk.

Dealers zijn altijd welkom
Soons Zonwering werkt al met een dealernet en er is ruimte voor nieuwe dealers. We vragen uit welk hout een dealer gesneden moet zijn: “In ieder geval moet je niet bang zijn voor een stuk echte, robuuste techniek. Wanneer je een eerste opdracht hebt, dan helpen wij je met advies, inmeten en monteren. Zo leer je de bijzondere kneepjes van het vak in deze niche”, aldus Jean Paul. “Besef dat er vraag is naar schaararmschermen, ook vanwege het feit dat dit een unieke, chique, traditionele zonwering is. Voor de horeca en de welstandscommissie betekent dit sfeer, gezelligheid en mooi opgaand in het monumentale straatbeeld. Kortom, je kunt hiermee onderscheidend zijn en nieuwe verkoopkansen creëren!”

Zelf is Jean Paul (42) nu 20 jaar werkzaam in de zaak en verheugt hij zich op de overdracht in januari. “Ik haal hier elke dag mijn hart op aan onze techniek en doe zelf een groot deel van de engineering, als technisch tekenaar. In alle eerbiedigheid durf ik wel te zeggen dat ik inmiddels net zo dicht bij onze producten sta als mijn vader, mijn opa en mijn overgrootvader. We kijken vol vertrouwen, samen met onze mensen, de toekomst in.”

Meer artikelen

ZONWERING MAGAZINE is een uitgave van:

Contact

Draeckensteijn Media
Stekkenberg 11
6561 XE Groesbeek
T: +31 6 11704420
E: info@draeckensteijnmedia.nl

© Draeckensteijn Media 2024Design & beheer: IDEA 2

© Draeckensteijn Media 2024

Design & beheer: IDEA 2