Arreteermachine nu bereikbaar voor iedere rolluikassembleur
Rolalux ontwikkelde hem volledig in eigen beheer
Aan wie kun je het ontwikkelen van een goede en betaalbare arreteermachine het beste overlaten? Aan iemand met verstand van automatisering, die bovendien zelf ook rolluiken assembleert. Zo’n man is Han Heersink, eigenaar van Rolalux in Sinderen en Dinxperlo. Geen onbekende in onze branche, hij is al sinds 1994 actief. Zoals het wel vaker gebeurt bij pioniers in techniek, ontwikkelde Han de arreteermachine in eerste instantie om zelf de productie te kunnen opschalen. Sindsdien heeft zijn machine een evolutie doorgemaakt en is de techniek op een niveau gekomen waarbij hij met plezier andere assembleurs kan helpen om het productieproces te optimaliseren. We zochten Han op in zijn werkplaats in Dinxperlo.
In rolluiken sinds 1994
Met een achtergrond in automatisering (het ontwerpen van besturingen en bijbehorende software) kwam Han Heersink in 1994 voor het eerst in contact met het fenomeen rolluiken. Zelf zegt hij erover: “Dat was geen bewuste keuze. Mijn zus liep stage bij Benzo Zonwering en daardoor kwam ik in aanraking met zonwering en rolluiken. Door mijn liefde voor techniek vond ik dat prachtig en besloot ik daar iets mee te gaan doen. Zo kwam ik destijds terecht bij Smits in Cuijk, als klant. In 2010 besloot ik te starten met het zelf assembleren van rolluiken, omdat ik -wederom door mijn technische achtergrond- mijn klanten vooral hielp met oplossingen op maat. Dat ging verder dan de breedte en de hoogte. Logischerwijs moeten grote rolluikfabrikanten het hebben van een meer massa-gerichte productie, bij mij was de behoefte groter aan speciaal werk. Het zelf assembleren bood mij ook de gelegenheid om de uren van mijn personeel zinvoller in te vullen. Dat we door zelf assembleren flexibeler werden in mogelijkheden en levertijden, dat spreekt voor zich.”
Al snel breidde het leveringsprogramma zich uit naar ook screens en knikarmschermen. Ook die assembleert Rolalux zelf, met hoofdzakelijk materiaal uit het programma van AVZ. “Doordat het steeds drukker werd, ging ik nadenken over een arreteermachine”, vervolgt Han. “Het handmatig arreteren is gewoon een tijdrovende klus. In mijn zoektocht naar een goede arreteermachine stuitte ik op prijzen die lagen tussen de € 25.000,- en € 30.000,-. Voor mij te gortig op dat moment, maar de wens bleef bestaan. Daaruit ontstond het idee om dan zelf maar eens aan de tekentafel te gaan zitten. Met mijn kennis en ervaring op het gebied van automatisering, werktuigbouwkunde en een behoorlijke koppigheid en eigenwijsheid moest dit goed komen.”
De geladen lamellen komen als kant en klaar gearreteerd pantser uit de machine.
Het magazijn met arreteerstukken op de machine.
Rolalux ontwikkelde een snellaadsysteem voor 75 arreteerstukken.
‘Vaak bu’j te bang!’
Een slogan van de Zwarte Cross uit 2017, echt Achterhoeks en altijd een goede motivatie om jezelf over een drempel heen te zetten. Het zou een lijfspreuk van Han persoonlijk kunnen zijn. De eerste arreteermachine die hij bouwde was, geheel naar eigen zeggen, echt knutselwerk. “Het was een apparaat dat ik bouwde uit hout, staal en trespa. In 2011 zag dit prototype het levenslicht. Het gaf mij de mogelijkheid om eindeloos te testen, te veranderen en te perfectioneren. In de winter van 2011 op 2012 was dan ook alles vastgelegd op tekening, in ons CAD-systeem. Helemaal gebaseerd op het toepassen van aluminium profielen, om alles makkelijk produceerbaar te maken en laag in gewicht te houden”, licht Han toe. Het prototype in aluminium werd geleverd aan een bekende, grote fabrikant in Nederland. “Dat was nog een semi-automaat, die daar vier jaar met succes gedraaid heeft zonder problemen. De lamellen moesten in die machine nog handmatig worden ingevoerd, het arreteren en nieten gebeurde automatisch.”
Van nieten naar ponsen
Han geeft toe dat het inschieten van nietjes het meest storingsgevoelige deel van het proces was. Hij zocht in 2012 naar een andere oplossing, die hij vond in het ponsen van de arreteerstukken. “Daar moesten echter wel speciaal geschikte arreteerstukken voor komen. Ik bezocht daarom een kunststof productiebedrijf in Venray, dat voor mij deze arreteerstukken kon ontwerpen en spuitgieten. Het juiste pons-arreteerstuk voor mijn machine werd daarmee een feit.”
Han Heersink zou Han Heersink niet zijn, als hij ’s nachts niet wakker zou liggen van de ideeën om het proces nog verder te optimaliseren. “Ik wilde toe naar een snellaadsysteem voor arreteerstukken dat storingsongevoelig werkt”, verklaart de techneut. “Toen ontstond het idee voor een heus ‘snelwisselmagazijn’. Dit werd uiteindelijk een RVS-strip waarop 75 arreteerstukken zitten. We hebben het nog steeds over aanpassingen ten behoeve van de semi-automatische arreteermachine, dus waar de lamellen nog handmatig moeten worden ingeschoven. Deze machine heb ik verkocht aan zes assembleurs in Nederland en België.”
Zo ontstaat er een perfect gearreteerd pantser zonder benodigde mankracht.
‘Inmiddels staan er tien volautomatische arreteermachines in Nederland en België’
Welkom, volautomatische arreteermachine
In 2016 startte Han met het werken aan de volautomatische versie van zijn inmiddels beproefde arreteermachine. Het inschuiven van de lamellen automatiseren bleek een behoorlijke uitdaging te zijn. Hij legt uit: “De vorm en vormvastheid van de lamellen speelt hierbij een grote rol. Die verschillen per profielhuis namelijk. De marges voor het in elkaar schuiven van de lamellen zijn minder dan 0,5 mm, dus het positioneren van de lamellen luistert enorm kritisch.” Uiteindelijk slaagde ook dit onderdeel van het optimalisatie proces met vlag en wimpel. Daarop volgde het ombouwen van de reeds geleverd semi-automaten naar volautomaten, in de periode van 2016 tot en met 2020.
“Het mooie was dat naast het ombouwen van de reeds geleverd machines, het verkopen van de volautomatische nieuwe machines gewoon doorging. Inmiddels staan er tien volautomatische arreteermachines in Nederland en België”, aldus Han. Er kwamen ook speciale wensen binnen bij Rolalux. Verschillende assembleurs wilden ook de wat kleinere lamelmaten volledig automatisch arreteren. “Dat betekende voor ons dat we nieuwe, kleinere arreteerstukken moesten ontwikkelen. Samen met het kunststof productiebedrijf hebben we een matrijs ontwikkeld voor arreteerstukken die geschikt zijn voor 37 mm, 38 mm, 41 mm en 42 mm lamellen. Daarmee dekken we de hele markt voor mini-rolluiken. In 2023 was dit matrijssysteem gereed. Onze arreteerstukken zijn van 100% Nederlandse makelij en kennen een uitstekende kwaliteit.”
In plaats van nieten wordt ponsen toegepast om de arreteerstukken te fixeren.
De volautomatische arreteermachine schuift zelf de lamellen in het pantser.
Een arreteermachine in opbouw, inclusief de door Rolalux zelf ontwikkelde PLC-kast.
Er kan besteld worden
Nu in 2024 is de volautomatische arreteermachine voor alle populaire lamelmaten volledig productie gereed. De machine draait gegarandeerd goed op lamellen van de merken heroal, Alukon en Alulux. Er kan dus besteld worden, maar wie eerst graag wil zien hoe alles werkt, is van harte welkom voor een demonstratie. “Mensen kunnen een afspraak maken om hier in Dinxperlo te komen kijken”, zegt Han. “Mocht dat te ver weg zijn voor je, dan kijken we of we dichter bij jou in de buurt een machine kunnen bekijken bij een van onze klanten.” Tot besluit vragen we of met de komst van de volautomatische arreteermachine de semi-automaat ter ziele is gegaan. “Absoluut niet”, luidt het antwoord. “De semi-automatische arreteermachine vergt handwerk voor het inschuiven van de lamellen, maar daarna produceert hij automatisch een perfect gearreteerd pantser. Wie geen grote aantallen rolluiken produceert, maar wel efficiënt en secuur wil werken, kan prima met de semi-automaat uit de voeten. Prijstechnisch is dat bovendien nog interessanter ook.”
Meer artikelen
ZONWERING MAGAZINE is een uitgave van:
Contact
Draeckensteijn Media
Stekkenberg 11
6561 XE Groesbeek
T: +31 6 11704420
E: info@draeckensteijnmedia.nl