Monumentale gevel in Zwolle verdient mooie markiezen
‘Ambachtelijk werk siert ambachtelijk pand en bedrijf’
Hanzestad Zwolle is een Nederlandse parel als het gaat om binnenstedelijke beleving. Monumentale panden, pittoreske doorkijkjes en een ongekende sfeer. Er wordt veel gedaan om dat moois te conserveren. Zo ook aan de Dijkstraat 1, waar in een prachtig oud pand Specialiteitenhuys Hulsebosch gevestigd is. In de winkel worden door Karin en Ron de Kok op ambachtelijke wijze (hoe kan het ook anders) verse broodjes bereid, zoveel mogelijk met authentieke streekproducten. Zij vonden het tijd om de gevel een opfrisbeurt te geven, met nieuw schilderwerk en een volledige restauratie van de bestaande markiezen. Aldura Zonwering & Raamedecoratie in Zwolle viel de eer ten deel dit uit te mogen voeren.
Van Zwolle naar Bolsward
“Als het technisch kan en prijstechnisch verantwoord is, adviseren we altijd om bestaande markiezen te restaureren”, legt Klazina Kist uit. Zij is verkoopmedewerkster bij Aldura en heeft de opdracht van A tot Z begeleid. “In dit geval waren de frames van de markiezen al van aluminium gemaakt, ideaal om opnieuw te bekleden.” Karin en Ron de Kok kozen voor chique zwart zonweringdoek met reclame erop. Klazina: “De omkappingen moesten wel vervangen worden.”
Aldura werkt onder andere samen met Betalux Markiezenindustrie in Bolsward. Het Friese bedrijf staat bekend om haar ambachtelijke markiezen en deskundigheid op het gebied van restauratie. Betalux ontwikkelt en produceert bovendien zelf markieskappen, in hout, kunststof en aluminium. “De kers op de taart is het feit dat Betalux nog traditioneel reclameschilderwerk verricht op markiesdoeken. Dat past natuurlijk helemaal bij het authentieke karakter van deze mooie opdracht.” Aldura demonteerde de oude markiezen en kappen bij Specialiteitenhuys Hulsebosch en zette de markiezen op transport naar het noorden.

Het oude doek wordt door Betalux verwijderd.

Het nieuwe gitzwarte doek staat de markies prachtig.
Liefde voor het vak
Bij Betalux werden de markiezen ontdaan van het oude, verweerde doek. Vervolgens kregen de aluminium frames een opknapbeurt. Het gitzwarte zonweringdoek werd in eigen confectieatelier gereed gemaakt voor bekleding. Michel Wierda, mede-eigenaar en directeur van Betalux licht toe: “We hebben alles in huis om markiezen een tweede leven te geven. Dat stukje ambacht koesteren we sinds jaar en dag in de kern van ons bedrijf, ook al in de tijd dat er nog niet over duurzaam werken gepraat werd. Restauratie van markiezen past dan ook helemaal in de huidige denkwijze over duurzaamheid.” Er wordt met liefde voor het vak gewerkt dus. “De nieuwe houten kappen die zijn besteld produceren we ook milieubewust”, verklaart Michel. “Zo beschikken we over een centrale afzuiging en komen houtresten uit het productieproces in een speciale shredder terecht. Na het shredden gaat het restmateriaal naar een fabriek die er pellets van maakt. Deze worden netjes aan ons terug geleverd, zodat wij daar onze hybride verwarmingsinstallatie milieuvriendelijk mee kunnen stoken.”

Jan Potma is een echte artiest met vaste hand.

Een zijkap ligt kersvers gespoten klaar.
‘We hebben alles in huis om markiezen een tweede leven te geven’
De kroon op het werk is het aanbrengen van de reclame
Nadat de markiezen bekleed zijn, gaan zij naar het domein van graficus Jan Potma, die nog traditioneel markiesdoek inschildert. Een zeer secuur werk dat hij met de nodige deskundigheid en ervaring uitvoert. “Met zeer vaste hand”, vertelt Michel. “Daarna is het plaatje compleet. Dan heb je een ambachtelijk zonweringsproduct met authentieke reclame erop. Ik denk een mooie opsteker voor de monumentale gevel in Zwolle.”

De gevel is helemaal klaar om de nieuwe sieraden te ontvangen.

Harold en Wim zetten de eerste markieskap in elkaar.

De eerste markies hangt in de beugels.
De dag van montage breekt aan
Al vroeg melden we ons aan de Faradaystraat in Zwolle, om samen met monteurs Harold Meesters en Wim Nijburg naar de Dijkstraat te gaan. Daar aangekomen wordt er meteen kwartier gemaakt, een deel van de weg wordt afgezet, de bokken komen uit de auto en de mannen starten met het bevestigen van de zijkappen aan de bovenkap van de eerste markies. Even later hangt de eerste kap en kan de bijbehorende markies in de beugels gehangen worden. De bediening geschiedt via een monocommando systeem. “Mooi werk mannen!”, klinkt het achter ons, als de eerste markies uithangt. Een voorbijganger heeft met interesse het werk gadegeslagen en geniet mee van de prachtige aanblik.
Vijf kappen en markiezen later zit het werk erop. Om het eindresultaat eens goed te bekijken, begeven we ons met Karin de Kok even naar de overkant van de straat. “Wat een heerlijke aanblik zo”, zegt ze met een lach. En inderdaad, het plaatje klopt weer. De oude binnenstad, met kanaal en boten als decor, de kade, het monumentale pand op de hoek en dan de chique en klassieke uitstraling van de zwarte markiezen. Het is alsof je sieraden omhangt. De klus zit erop en Specialiteitenhuys Hulsebosch kan er weer jaren tegen.
Meer artikelen
ZONWERING MAGAZINE is een uitgave van:

Contact
Draeckensteijn Media
Stekkenberg 11
6561 XE Groesbeek
T: +31 6 11704420
E: info@draeckensteijnmedia.nl
