Rubriek

Overkappingen

Tekst: Jan Mol
Beeld: Draeckensteijn Media/GIBUS

11 december 2023

Deel dit artikel

Liefde voor design en een hart voor kwaliteit

Op bezoek bij GIBUS in Zwolle

De naam van het bedrijf verwijst naar de typisch Franse hoge hoed, die in- en uitklapbaar is. GIBUS koos hiervoor om gestalte te geven aan het samenvoegen van diverse Italiaanse bedrijven onder één hoed. “De in- en uitklapbare eigenschap van deze hoed staan symbool voor het in- en uitdraaien van onze zonweringen”, vertelt Martijn Westenbrink. Onder het genot van een goede kop Italiaanse koffie (wat anders?) vertelt hij over het oprichten van de Nederlandse vestiging van het gerenommeerde merk. Als directeur is hem deze rol op het lijf geschreven, zelf ziet hij zijn functie als het logische gevolg van 25 jaar werken in de vaderlandse zonweringsbranche. Aan tafel in de prachtig vormgegeven Zwolse showroom horen we het verhaal aan.

‘Ho fatto il grande passo’
Vrij vertaald: ‘Ik heb de stoute schoenen aangetrokken’. Met een bevlogen carrière in de zonweringsbranche (Guillaume Janssen, Huzonwe screen Design, Dickson Constant en Weinor) wilde Westenbrink een volgende stap zetten. “Naar mijn smaak was ik teveel terecht gekomen in kantoorwerk, ik wilde meer ‘de boer op’. Meer contact hebben met de mensen in het vak, ik was eraan toe om zelf iets op te bouwen dat helemaal naar mijn smaak was. GIBUS als merk kende ik van twee Nederlandse dealers en de bekende beurzen. Na enig onderzoek ben ik een beetje verliefd geworden op het design, de kwaliteit en het bedrijf zelf. Die stoute schoenen trok ik inderdaad aan, ik heb rechtstreeks via LinkedIn hun CEO benaderd. Ik zag er brood in om GIBUS met een Nederlandse nederzetting te gaan introduceren op de markt. Wel onder mijn eigen voorwaarden: met een goed kantoor, een mooie showroom en een eigen trainingsruimte. Alle middelen om met mijn jarenlange ervaring een mooie draai aan dit verhaal te geven.”

In februari 2022 bezocht Westenbrink het GIBUS hoofdkantoor in Saccolongo (Padua), voor de eerste gesprekken. “Het voelde als een warm bad. Ik werd hartelijk ontvangen en men zag brood in mijn plannen. Daar in Saccolongo raakte ik nog meer overtuigd van hun producten, die echt een onderscheidend vermogen hebben. Het design, de kwaliteit en de compleetheid van het gamma maken de lameldaken, vouwdaken, overkappingen, screens, uitvalschermen en knikarmschermen meer dan interessant. Met dit programma hebben we een antwoord op elke vraag uit de markt”, schetst Westenbrink.

Martijn Westenbrink serveert uiteraard Italiaanse koffie in Zwolle.

Showroom impressie Zwolle.

‘Voorgemonteerd en voorgeprogrammeerd’
De GIBUS producten zijn het bewijs van jarenlange innovatie. Topdesign zoals je dat van Italianen verwacht, in een kwaliteit die met kop en schouders boven het gemiddelde uitsteekt. GIBUS Benelux mikt dan ook op de eindgebruiker die koopt aan de bovenkant van het middensegment en in het topsegment. Westenbrink: “Daar is beslist markt voor in ons land. Met maar liefst zeven verschillende lameldaken in ons pakket is er volop keuze en kan onze dealer echt iets toevoegen aan het wooncomfort van zijn klanten. Een belangrijk argument voor de vakhandel zelf is het montagegemak van de GIBUS producten. Alles wordt netjes voorgemonteerd en voorgeprogrammeerd geleverd namelijk. In Italië worden alle producten zover mogelijk voorbereid.”

Waarom juist in Zwolle neergestreken?
Op die vraag luidt het antwoord: “We hebben met onze vestiging een dubbele functie. Zwolle is goed bereikbaar voor Nederlandse en Belgische dealers, we hebben hier een perfecte ruimte kunnen vinden en we bedienen onze Noord-Duitse en Scandinavische dealers. Ook zij kunnen gebruik maken van de uitgebreide trainingsfaciliteiten die we hier hebben. Een bijkomend voordeel voor onszelf is dat er in deze regio niet zo’n personeelskrapte heerst als in de rest van het land. Ons pand is op de groei uitgezocht, we willen binnenkort uitbreiden met personeel. Momenteel wordt ons bedrijf door mij en Emiel Tijssen (binnendienst) gerund, maar we kunnen een extra binnendienstmedewerker en een accountmanager voor de regio Zuid-Nederland en België gebruiken.” (Wie dit leest en interesse heeft in één van deze functies, kan via de QR-code in het gedrukte magazine of de contact button online rechtstreeks contact opnemen met Westenbrink.)

In de goed geoutilleerde showroom en het theorielokaal worden praktijk- en salestrainingen gegeven. Om zo efficiënt mogelijk te werken, wordt er getraind in groepen van maximaal acht personen. In de showroom worden niet alleen de GIBUS producten getoond, maar ook die van het Duitse Leiner, inmiddels ingelijfd bij GIBUS.

‘Met maar liefst zeven verschillende lameldaken in ons pakket is er volop keuze en kan onze dealer echt iets toevoegen aan het wooncomfort van zijn klanten’

Sfeervol ingericht met de design producten van GIBUS.

Cubistisch design, geïntegreerde ledverlichting en een uitrolbare volant.

Zwolle is goed bereikbaar voor Nederlandse en Belgische dealers, tevens bedient GIBUS hier Noord-Duitse en Scandinavische dealers.

Zaaien en oogsten
De showroom is in maart 2023 geopend en geeft een smaakvol overzicht van alle producten. Wie GIBUS graag in de eigen showroom presenteert, kan op volledige ondersteuning rekenen. Westenbrink licht toe: “We beschikken over mooi Point of Salemateriaal, prachtige brochures en leveren producten onder showroomvoorwaarden. Wie graag een stap verder gaat in de presentatie kan gebruiken maken van onze marketingafdeling. Italiaanse design experts helpen je dan om een droomshowroom te maken. Kies je 100% voor GIBUS, dan hoef je alleen nog maar rolluiken en markiezen elders in te kopen, zo compleet zijn we in ons aanbod.”

Ook de doekkeuze is breed: Logischerwijs is het Italiaanse Parà met haar Tempotest collectie hofleverancier, maar Dickson Constant en Serge Ferrari kunnen ook toegepast worden. Tot besluit zegt Westenbrink: “We zitten nu in de fase van zaaien en oogsten. Als merk staan we volop in de picture, uiteraard zijn we ook aanwezig op Polyclose en R+T in 2024. Bezoek ons daar of maak een afspraak hier in Zwolle, we laten je met liefde zien wat we allemaal in huis hebben.”

Meer artikelen

ZONWERING MAGAZINE is een uitgave van:

Contact

Draeckensteijn Media
Stekkenberg 11
6561 XE Groesbeek
T: +31 6 11704420
E: info@draeckensteijnmedia.nl

© Draeckensteijn Media 2024Design & beheer: IDEA 2

© Draeckensteijn Media 2024

Design & beheer: IDEA 2