Rubriek

Motoren

Tekst: Jan Mol
Beeld: Draeckensteijn Media

6 maart 2024

Deel dit artikel

Becker SMI-motoren zijn perfect voor ieder project

Ook ideaal om toe te passen in een KNX-omgeving

Over aandacht op R+T 2024 over het uitgebreide productprogramma viel niet te klagen. Becker Antriebe GmbH was sterk aanwezig met talloze innovaties en presenteerde als primeur meteen de nieuwe huisstijl. De meer dan 100 jaar oude fabrikant van aandrijvingen en besturingen is klaar voor de toekomst dus! We spreken Philippe Goossens, verantwoordelijk voor Becker Benelux, over een van de producten waar vanuit de bezoekers op de stand bijzonder veel aandacht voor was: de Becker SMI-motor.

Op zoek naar een veelzijdige projectmotor
“Het is logisch dat er in de wereld van aandrijvingen en besturingen een enorme focus is op accumotoren met zonnepanelen”, opent Philippe het gesprek. “Het gebruik van deze motoren is explosief toegenomen en de consument vraagt er inmiddels zelf om. Daar hebben we dan ook prachtige oplossingen voor, die en masse hun weg vinden naar woonhuizen en kleine bedrijven. Vooralsnog is het echter zo dat in projecten het toepassen van de accumotor nog voor uitdagingen zorgt. De projectwereld is beter gebaat bij een motor die veelzijdig toepasbaar is in utiliteit. Becker heeft met de SMI-motor een schot in de roos gedaan als het om projecten gaat. Bezoekers die specifiek op de stand kwamen om zich te informeren wat Becker in projectaandrijvingen kan doen, waren aangenaam verrast.”

Wat betekent SMI? Philippe legt uit: “SMI is de afkorting van Standard Motor Interface. Samengevat houdt dit in dat onze SMI-motoren veel slimme technologie aan boord hebben die zorgt voor een veelzijdige toepasbaarheid. De motor kan op de meest eenvoudige manier ingezet worden in traditionele gebruikssituaties, maar beschikt standaard over meervoudige aansturingsopties. Eén van die slimme opties is een volledige compatibiliteit in KNX-omgevingen. Projectleveranciers weten uit ervaring dat KNX één van de meest toegepaste besturingssystemen is in gebouwbeheeromgevingen. Motoren koppelen aan een KNX netwerk levert in veel gevallen een hoofdpijndossier op. Niet met de Becker SMI-motor echter. Naast de makkelijke montage en de connectiviteit biedt de SMI-motor diverse aanstuurmogelijkheden en een heel nauwkeurige statusmelding door de motor zelf. De correcte terugmelding en informatie biedt gebruikers meer zekerheid over het functioneren van de toepassingen.”

De nieuwe huisstijl van Becker Antriebe GmbH toont de toekomstgerichtheid van het bedrijf. Op de foto vlnr.: Frank Haubach, Managing Director, Philippe Goossens, Becker Nederland BV en Badreddine Benbadi, Director Sales Export.

‘Eén van die slimme opties is een volledige compatibiliteit in KNX-omgevingen’

Nog meer gemak met de SMI-actor
Binnen het SMI-programma biedt Becker ook een SMI-actor voor SMI-aandrijvingen. Deze wordt gebruikt in combinatie met rolluiken en zonweringen. “Met de SMI-actor kunnen tot 16 aandrijvingen maximaal worden aangestuurd, die parallel mogen worden aangesloten. Via een vijfdraads kabel worden deze aangestuurd. Dit vermindert de hoeveelheid benodigde bekabeling aanzienlijk”, legt Philippe uit. De SMI-aandrijvingen zijn leverbaar in diverse types, te weten de P [38 mm], R [45 mm] en L [58 mm] buismotoren van 5 tot 120 Nm. “Een externe KNX-module is dus niet nodig, omdat de KNX-technologie al in de buismotor is geïntegreerd. De SMI-buismotoren van BECKER kunnen door de zonweringspecialist op een eenvoudige wijze worden ingesteld. De integratie in het systeem wordt door de KNX-integrator verwezenlijkt.”

Rolluiken en Becker motoren gaan hand in hand dankzij speciaal toegevoegde functionaliteit voor rolluiken. Ook besturing via een app is mogelijk.

Becker Antriebe GmbH is lid van de Connectivity Standards Alliance (CSA) en ontwikkelt producten met MATTER.

Daniel Wagner (links), Julian Wiegelmann en Philippe Goossens zijn met rechts trots op de gouden innovatieprijs die door R+T werd uitgereikt. Zij wonnen deze met de Becker buismotor met elektronische eindafstelling, geschikt voor brandwerende rolluiken en schermen.

Alles aan boord
We vragen Philippe welke functionaliteit de SMI-motoren aan boord hebben. De lijst blijkt indrukwekkend te zijn. Hij somt op: “Een elektronische eindschakelaar, blokkeerherkenning in beide richtingen met automatische omkering en meervoudig testen (ook ideaal wanneer het hard gevroren heeft), doekspanfunctie in de onderste eindpositie inschakelbaar, doekontlasting in de bovenste eindpositie in-/uitschakelbaar, het bovenste aanslaggedrag is configureerbaar. Er vindt automatische compensatie van de zonwering plaats, de instelling van de eindpositie onder kan een vast punt zijn (automatische herkenning of vrij
programmeerbaar). Dan is er de instelling van de eindpositie boven, dat kan een vast punt of automatisch via een gedetecteerde aanslag zijn. Ook aan boord: Intelligent installatiemanagement met Eindpositie Status Indicator (ESI), een thermische beveiliging inclusief elektronische herkenning van de activering en ‘last but not least’, de SMI-motor beschikt over een ‘Auto Install-functie’, om het leven van de monteur te vergemakkelijken.”
De Becker SMI-motoren zijn zowel links als rechts te monteren en in het hele programma dat toepasbaar is op rolluiken en zonwering, heeft Becker een speciale uitvoering voor ZIP-screens.

De handzender waarover is nagedacht: De Becker CentronicsPlus handzender bedient de CentronicsPlus motoren en geeft statusindicaties via een slim ontworpen kleursysteem in LED. Niet alleen handig, maar ook mooi om te zien.

Installatie gemak met de Becker C-Plug
Extra installatiegemak wordt verkregen met de Becker C-Plug. Becker biedt een hoge flexibiliteit dankzij verschillende C-Plug steekbare aansluitkabels. “Om het werk te vergemakkelijken, zijn de 5-aderige SMI-C-plug steekbare aansluitkabels reeds gemonteerd (ingeplugd)”, legt Philippe uit. “De aansluitkabels worden door ons voorzien van 6 stickers met de SMI- sleutel-ID van de betreffende aandrijving ten behoeve van de documentatie, als tekst en als barcode. Mocht, afhankelijk van de inbouwsituatie, een andere aansluitkabel nodig zijn, kan deze gemakkelijk ter plaatse worden verwisseld. Er is geen schroefverbinding nodig, daarom is er sprake van een eenvoudige montage en demontage.”

Het ontwerp is dusdanig dat een rolluikpantser of screendoek rond de motorkop kan worden opgewikkeld. De SMI-motoren vallen onder de beschermklasse IP44.
Een in de handel gebruikelijke spanningzoeker met smalle kling is voldoende voor montage/demontage.

Verkrijgbare accessoires
Becker Antriebe GmbH biedt tal van accessoires binnen het SMI-programma, zoals een SMI snoerschakelaar instel-set, een USB-SMI tool, speciale SMI-aansluitklemmen en een SMI-Hirschmann set. De SMI-EasyMonitor verdient speciale aandacht, met deze software kan de installatie eenvoudig worden aangepast. De busfunctie kan worden gecontroleerd (zonder kennis van het overkoepelende gebouwbeheersysteem). Hiervoor moet de busstekker van de actor aan de KNX-zijde worden losgekoppeld. Philippe legt uit wat de vereisten zijn om de SMI-EasyMonitor te gebruiken: “Je hebt een laptop nodig met minimaal Windows 7 of 10 als besturingssysteem, er moet een USB poort aanwezig zijn. Koppelen doe je via de Becker-USB-SMI-Tool. De functies die beschikbaar komen, zijn identificatie van de fabriekscodes, identificatie van de KEY-ID, het afgeven van een slave-adres (IT’ers hebben hier beeld bij) en de commando’s: op/neer/stop/step-op/step-neer kunnen worden gegeven.”

Tot besluit zegt Philippe Goossens: “De Becker SMI-motor is een alleskunner in projecten en maakt het leven van de projectleverancier gemakkelijker. Natuurlijk geldt hier het spreekwoord ‘onbekend maakt onbemind’, dus bij interesse zou ik willen zeggen: neem gewoon even contact met Becker Nederland op en we demonstreren met liefde en plezier deze veelzijdige motor.”

Meer artikelen

ZONWERING MAGAZINE is een uitgave van:

Contact

Draeckensteijn Media
Stekkenberg 11
6561 XE Groesbeek
T: +31 6 11704420
E: info@draeckensteijnmedia.nl

© Draeckensteijn Media 2024Design & beheer: IDEA 2

© Draeckensteijn Media 2024

Design & beheer: IDEA 2