Rubriek

In bedrijf

Tekst: Jan Mol
Beeld: Draeckensteijn Media/iStock/ISP Software

26 februari 2024

Deel dit artikel

Software die werkt voor de zonweringsector (al sinds 1988)

ISP Vision faciliteert van offerte tot factuur en alles daartussen

ISP Software is uitgegroeid tot een ontwikkelaar van softwarepakketten voor diverse sectoren, toch blijft het mooi om te vermelden dat het bedrijf haar oorsprong vindt in de vaderlandse zonwering- en rolluikenindustrie. Onze branche maakt meer dan ooit in de breedte gebruik van ISP Vision, een modulair opgezet softwarepakket dat gebouwd is om een centrale rol te spelen in de automatisering van alle voorkomende processen in een productie-omgeving of bij de vakhandel. Het eerste ISP-pakket werd ontwikkeld in 1988, sindsdien is de software letterlijk meegegroeid met onze branche. Medeoprichter en -eigenaar Marco Kamps vertelt er alles over.

Toen, vandaag en morgen een perfecte oplossing
ISP Software bood in 1988 als eerste een echte automatiseringsoplossing voor de zonweringsector. Marco legt uit: “Zonweringen en rolluiken zijn maatwerkproducten met voor ieder product diverse variabelen, zoals kleur, bediening, bedienzijde et cetera. Aan de maatvoering gekoppeld zitten prijstabellen. De maatvoering van een product levert een receptuur op voor de productie, met afkortmaten voor de zaagafdeling bijvoorbeeld. Door dit destijds te automatiseren konden we de industrie een systeem aanbieden waarin recepturen van producten aanwezig waren, orders ingevoerd konden worden, offertes gemaakt konden worden en dat allemaal gekoppeld aan een matrix met prijzen. We reageerden op elke vraag van de eindgebruikers van ons pakket en zo groeide onze software mee met de toenemende behoeftes die ontstonden in zowel productie- als verkoopomgevingen.”

Van ISP naar ISP Vision
Door mee te denken en mee te groeien met de wereld van zonwering en rolluiken evolueerde de software tot wat het vandaag is: ISP Vision. “Met ISP Vision heb je een totaaloplossing die werkelijk alles in zich heeft. Het werkt modulair, dus je hoeft alleen maar gebruik te maken van de modules die je nodig hebt. Verandert je behoefte? Dan is met het aanzetten van de module naar keuze je functionaliteit geupgradet en kun je gebruiken maken van de nieuwe mogelijkheden”, legt Marco uit. “Ben je vakhandelaar die geassembleerd inkoopt? Dan kun je verkooptabellen genereren in ISP Vision, offertes maken, je klanten registreren en bestellingen doen vanuit het pakket. Facturatie en het maken van werkbonnen doe je ook eenvoudig vanuit Vision. Heb je daarnaast een beperkte productieafdeling? Dan kun je recepturen in het systeem zetten en productiebonnen maken. Ook voorraadbeheer doe je met gemak in ISP Vision, je kunt vanuit het pakket ook je grondstoffen bestellen.” ISP Vision is een compleet ERP-systeem (Enterprise Resource Planning, ideaal dus voor grote productiebedrijven die met de software een directe koppeling kunnen maken naar de fabriek.

Schematische weergave van het Vision model.

Met ISP Vision heb je een totaaloplossing die werkelijk alles in zich heeft.

Het Vision Model
De modulaire opbouw van ISP Vision draait om het Vision Model dat ISP in het leven geroepen heeft. De aanwezige modules zijn ORDER, FINANCIEEL, CRM, PRODUCT, PROJECT en HRM. Deze modules staan met elkaar in verbinding. Zo komen orders bijvoorbeeld terecht in het financiële systeem, vindt er een uitwisseling van data plaats tussen het ordersysteem en het productsysteem en wordt ook het CRM-systeem gevoed met data. Kortom: alles staat gekoppeld op klantniveau. Marco legt het grote voordeel uit van alles bij de hand hebben in één en hetzelfde pakket: “Je hebt dan, zoals dat heet, een ‘single source of truth’. Dat wil zeggen dat je altijd de juiste en laatste gegevens op je scherm krijgt en niet meer overgeleverd bent aan de zogenaamde ‘Excel terreur’, waarbij er diverse bestanden in omloop kunnen zijn. Dat veroorzaakt doublures, achterhaalde data en verwarring.

Geen arbeidsintensief programmeerwerk
ISP Vision is door de historie met onze sector zo verbonden met onze producten, dat de software intelligent is tot op productniveau. “Wie een nieuw product als receptuur wil toevoegen aan een generiek softwarepakket, komt voor de titanenklus te staan om werkelijk alles wat met het product te maken heeft zelf uit te vinden en te programmeren. Met Vision is dat totaal anders. De receptuur is zo in te stellen en volledig naar je hand te zetten. De software berekent alles voor je: het aantal lamellen dat een maatwerk rolluik nodig heeft, de treksterkte van de motor die gebruikt wordt, de zaagbreedtes van de diverse onderdelen, de meters doek die erin gaan en alle profiellengtes, om er maar een paar te noemen.”

In ISP Vision is voor alles een formule in te stellen en het pakket is zo gebouwd, dat het mee kan groeien met je bedrijf. Inkopen kunnen op diverse manieren gedaan worden. Digitaal via een geëxporteerd XML bestand dat door de leverancier kan worden ingelezen, of indien de leverancier via Vision een bestelportaal heeft ingericht, rechtstreeks in het ordersysteem van de leverancier.

‘ISP Vision is door de historie met onze sector zo verbonden met onze producten, dat de software intelligent is tot op productniveau’

Magazijnmedewerkers kunnen met een tablet eenvoudig binnengekomen goederen aanmelden in het systeem.

Marco Kamps werkt aan Vision 3.0, volledig web based.

Web based werken met portalen
Praten we over de portalen die met ISP Vision kunnen worden gemaakt, dan is het goed om te vermelden dat deze web based werken. Marco legt uit: “Door ISP Vision web based te gebruiken, draait het pakket op elk besturingssysteem waarop je een browser kunt openen. Het voordeel voor fabrikanten is dat bestellingen die via hun portaal binnenkomen meteen in het systeem staan, zonder menselijke invoerfouten. Er vinden geen halve bestellingen plaats en de verantwoordelijkheid voor het juist invoeren van gegevens ligt aan de kant van de besteller. Deze moet verplicht alle velden langslopen die de fabrikant presenteert in het portaal. Voor de besteller werkt dit ook sneller en deze weet meteen dat hij of zij niets vergeten is.”

Ook een portaal voor inkopen
Nog zo’n handige optie: het web based inkoop portaal van ISP Vision. Magazijnmedewerkers kunnen met een tablet eenvoudig binnengekomen goederen aanmelden in het systeem, waarna deze automatisch aan de voorraad worden toegevoegd. “Deze nieuwe voorraad kan dan in Vision meteen toegekend worden aan orders die wachten op grondstoffen”, schetst Marco. “Het is mogelijk om volledig papierloos te werken met Vision. Wie denkt dat het lastig wordt om spoedorders te produceren, die heeft het mis. Dat kan gewoon, wanneer je ISP Vision gekoppeld hebt aan je ERP-systeem. Dat werkt veel beter dan stapels met productiebonnen, waar je even een ‘spoedje’ bijschuift. De werknemers in de fabriek zien op hun scherm gewoon de spoedorder als eerstvolgende order om te produceren.”

Digitale werkbonnen
Ook het leven van de monteurs wordt er makkelijker en professioneler op met Vision. De digitale montage- of servicebonnen gaan op de tablet mee naar de klant. Geen stapel A4’tjes meer met koffievlekken, maar keurige digitale werkinstructies onder handbereik. Is het werk afgerond, dan tekent de klant op de tablet voor akkoord. Een groot voordeel van ISP Vision is de koppelbaarheid van de software. Zo legt Marco uit dat Vision compatibel is met externe plansystemen, zoals bijvoorbeeld Crafter. “Ook de bekendste en veelgebruikte boekhoudpakketten kunnen feilloos samenwerken met Vision”, verklaart hij. Vision is het meest connectieve softwarepakket voor onze industrie, mogen we concluderen.

Vandaag en morgen
ISP Software werkt inmiddels internationaal en het voordeel van werken in diverse sectoren is dat de kennis die wordt opgedaan weer cross-platform kan worden ingezet. Momenteel werkt ISP aan Vision 3.0: “We willen toe naar volledig web based werken. Met volledig configureerbare schermen, toegankelijk met werkelijk alle devices. Of dat nou een desktop computer is, een laptop, een tablet of een smartphone. Dat betekent dus dat niet alleen de portals op die manier bereikbaar zijn, maar het hele ISP Vision systeem. Daarmee maken we deze software nog toekomstbestendiger dan het al is.”

Meer artikelen

ZONWERING MAGAZINE is een uitgave van:

Contact

Draeckensteijn Media
Stekkenberg 11
6561 XE Groesbeek
T: +31 6 11704420
E: info@draeckensteijnmedia.nl

© Draeckensteijn Media 2024Design & beheer: IDEA 2

© Draeckensteijn Media 2024

Design & beheer: IDEA 2