Rubriek

Zonwering

Tekst: Jan Mol

Beeld: Open Hiring/iStock

8 mei 2023

Deel dit artikel

Personeelskrapte in de zonweringsbranche?

Met Open Hiring open je een schatkist vol met werkzoekenden

Zoals in bijna elke technische sector is personeelskrapte ook in onze zonweringsbranche een terugkerend probleem. Waar haal je die extra monteurs vandaan? Hoe beman je in het hoogseizoen alle assemblagestations? Het is ook een beetje een kwestie van ‘onbekend maakt onbemind’, want onze branche is niet algemeen bekend. Gelukkig is er een oplossing om aan personeel te komen, mensen die willen werken maar niet de middelen hebben of de weg kunnen vinden naar die baan die op hun lijf geschreven is. De oplossing wordt geboden door Open Hiring, een concept van Start Foundation. Jos van Delft is projectmanager voor Open Hiring en vertelt ons waarom Open Hiring juist zo goed past bij de zonweringsdealer en de zonweringsfabrikant.

Alles draait om laagdrempelig verbinding maken
“Wist je dat er een grote groep mensen wil en kan werken, maar om diverse redenen geen kans krijgt om aan werk te komen?”, opent Van Delft het gesprek. “Die mensen hebben een ‘afstand tot de arbeidsmarkt’ die niets te maken heeft met hun lichamelijke of geestelijke gezondheid, ze hebben alleen last van het stigma dat hangt rond de term. Het zijn mensen die bijvoorbeeld niet in staat zijn om een sollicitatiebrief te schrijven, mensen die dichtslaan bij een sollicitatiegesprek of op welke manier dan ook niet passen binnen traditionele sollicitatieprocedures. Enorm jammer, want zo komen werkgevers nooit in contact met deze werkzoekenden. Open Hiring lost dat probleem op, door zo laagdrempelig mogelijk de verbinding te maken tussen werkzoekenden en werkgevers, via ons online platform.”

‘Een werkzoekende bepaalt zelf of de vacature passend is en kan met één druk op de knop solliciteren’

In de regel is het zo dat nieuwkomers op de werkvloer onder de vleugels worden genomen door een begeleidend personeelslid en zo de kneepjes van het vak leren.

Direct contact, geen vragen en snel starten
Open Hiring is een concept dat volgens Amerikaans model (Greyston) door Start Foundation wordt uitgerold in Nederland. En het werkt! Werkgevers kunnen gratis een account aanmaken op het platform, daar hun bedrijfsprofiel invullen en vervolgens vacatures plaatsen. Werkzoekenden kunnen zich aanmelden met hun naam en mailadres, daarna is hun account ‘in de lucht’. Van Delft: “Een werkzoekende bepaalt zelf of de vacature passend is en kan met één druk op de knop solliciteren. Ons platform vraagt om een extra bevestiging en zodra die gegeven wordt, worden naam en mailadres doorgegeven aan de werkgever. Die nodigt vervolgens de eerste persoon op de aanmeldlijst uit voor een eerste kennismaking. Tijdens die kennismaking wordt de werkzoekende meer informatie over het werk gegeven, met eventueel een rondleiding door het bedrijf. Vindt de werkzoekende de functie dan nog steeds passend en zegt hij of zij ‘ja’, dan is daarmee alles beklonken. De werkzoekende kan beginnen en in de proefperiode zal blijken of alles van beide kanten naar tevredenheid verloopt.” Er wordt dus geen traditioneel sollicitatiegesprek gehouden met vragen over werkervaring, verleden of andere zaken die normaliter op een CV staan. De werkzoekende oordeelt zelf (en dus niet de werkgever) of hij of zij het werk aankan. Dat is ook een regel waar de werkgever zich aan dient te houden.

Waarom is Open Hiring juist voor de zonweringssector geschikt?
Het Open Hiring concept gaat uit van beoordeling op basis van competenties die in de praktijk bewezen worden. De zonweringsbranche werkt van oudsher al op die manier, vooral ook omdat er geen echte opleiding tot assembleur of monteur is. In de regel is het zo dat nieuwkomers op de werkvloer onder de vleugels worden genomen door een begeleidend personeelslid en zo de kneepjes van het vak leren. Nieuw montagepersoneel wordt meestal begeleid door een hoofdmonteur. Die werkwijze sluit naadloos aan bij Open Hiring.

Tot besluit zegt Van Delft: “Ons wordt vaak gevraagd hoe het kan dat onze service kosteloos wordt aangeboden. Dat komt omdat Start Foundation een onafhankelijk vermogensfonds is met een maatschappelijke doelstelling. We investeren het geld in mensen en middelen om te komen tot een maatschappij waarin iedereen werkt en die voor iedereen werkt. En vanwege onze onafhankelijkheid en het eigen vermogen hebben we de ruimte om concepten als Open Hiring te kunnen lanceren. Uiteraard werken we samen met het UWV en met gemeenten in Nederland, om zo nog meer werkpotentieel te bereiken. Open Hiring is voor werkgevers en werkzoekenden echt ‘what you see is what you get’. Geen drempels, 100% verbinding en dat in de puurste vorm.”

Meer artikelen

ZONWERING MAGAZINE is een uitgave van:

Contact

Draeckensteijn Media
Stekkenberg 11
6561 XE Groesbeek
T: +31 6 11704420
E: info@draeckensteijnmedia.nl

© Draeckensteijn Media 2024Design & beheer: IDEA 2

© Draeckensteijn Media 2024

Design & beheer: IDEA 2