Rubriek

Zonwering

Tekst: Jan Mol
Beeld: Draeckensteijn Media/Husol/iStock

11 december 2023

Deel dit artikel

Ondernemen met oog voor milieu en maatschappij

Husol Zonwering investeert in een betere wereld van morgen

In dit magazine besteden we aandacht aan duurzaamheid en MVO (maatschappelijk verantwoord ondernemen). In deze editie neem directeur en mede-eigenaar Peter van der Kamp ons mee langs alle initiatieven die er in het Genemuidens bedrijf zijn ontplooid om de wereld van morgen een stukje beter te maken. Veel van de activiteiten die onder duurzaamheid en MVO vallen werden al gestart voordat er vanuit de overheid en maatschappij om gevraagd werd. “We zijn een bedrijf door mensen, voor mensen”, schetst Van der Kamp. “Daar hoort bij dat we evenveel belang hechten aan de kwaliteit van werken en leven, als aan de kwaliteit van onze producten.”

Nagenoeg zelfvoorzienend in stroom
Met de installatie van maar liefst 910 zonnepanelen op het dak van de bedrijfshallen werd Husol Zonwering bijna geheel zelfvoorzienend in de stroomverzorging. “De volledige omschakeling naar ledverlichting in ons bedrijf was een logische vervolgstap”, vertelt Van der Kamp. “Dat levert een enorme besparing op. Bovendien is het licht volledig afgestemd op de werkzaamheden, waardoor er een optimaal werkklimaat ontstaat.” Om zo efficiënt mogelijk met energie om te gaan, wordt er bij de keuze in nieuwe machines rekening gehouden met stroomverbruik. “Vroeger keken we daar minder naar, maar tegenwoordig kan stroomverbruik van doorslaggevend belang zijn. De nieuwe lasmachine, de nieuwe zaaginstallatie en de kraanbaan aan het plafond zijn dus niet alleen op kwaliteit en inzetbaarheid gekozen, maar ook op basis van stroomverbruik. We realiseren ons dat energiebesparing een keten is aan factoren die van invloed zijn op het totaalplaatje.”

Ook de verwarming is deels aangepakt om gebruik te kunnen maken van de zelf gegenereerde energie. De kantoren in Genemuiden zijn voorzien van airconditioningsystemen die zowel voor koeling als verwarming zorgen. “Voor de fabriek is dat nu nog even toekomstmuziek, daar zijn we nog afhankelijk van gaskachels, maar zodra we kunnen zullen we ook daar een duurzamer alternatief voor inzetten. Verduurzamen is een proces dat nooit stopt en we nemen elke stap die we kunnen zetten op het juiste moment.”

Met de installatie van maar liefst 910 zonnepanelen op het dak van de bedrijfshallen werd Husol Zonwering bijna geheel zelfvoorzienend in de stroomverzorging.

Om zo efficiënt mogelijk met energie om te gaan, wordt er bij de keuze in nieuwe machines rekening gehouden met stroomverbruik.

‘We hebben net weer geïnvesteerd in nieuwe vrachtwagens die voldoen aan de laatste eisen op het gebied van uitstoot’

Afvalstromen op de juiste manier verwerken
Elk productiebedrijf heeft te maken met afvalstromen, ofwel reststromen. Hier verantwoordelijk mee omgaan is een speerpunt in duurzaam werken. Van der Kamp licht toe hoe dat bij Husol Zonwering gaat: “We onderscheiden een aantal reststromen. Aluminium afval, snijafval van doek, plastic en papier. Elke reststroom wordt zorgvuldig gescheiden opgeslagen en op een daarbij passende manier afgevoerd. Plastic, papier en aluminium worden via de betreffende recyclingbedrijven weer aangeboden aan bedrijven die er nieuwe grondstoffen van maken.”

Duurzame logistiek
Binnen het duurzame werken is transport een belangrijk gegeven. Daar komen meerdere facetten bij kijken, volgens Van der Kamp: “Het begint met het feit dat we ons wagenpark in eigen beheer hebben. We hebben net weer geïnvesteerd in nieuwe vrachtwagens die voldoen aan de laatste eisen op het gebied van uitstoot. Een belangrijke rol is weggelegd voor onze afdeling planning, die elke dag de meest logische route uitstippelt voor onze chauffeurs. Zo voorkomen we onnodige kilometers en onnodige rijtijden. We hechten veel waarde aan het voorkomen van transportschade. Door onze eigen ontwikkelde verpakking komen onze producten in onbeschadigde staat aan bij de klant. Dat voorkomt retourtransport bij schade, dat voorkomt het opnieuw moeten maken van een product. Kortom: besparing op alle fronten. Daarnaast is de verpakking zo ontworpen, dat een vrachtwagen enorm efficiënt geladen kan worden, elke vierkant cm ruimte wordt benut. Ook dat voorkomt extra ritten. Logistiek hebben we alles goed onder controle dus.”

Peter van der Kamp: “Met Husol ondersteunen we projecten in Afrika die ervoor zorgen dat jongeren een goede opleiding krijgen, om later eerlijk werk met een eerlijke betaling te kunnen doen.”

‘We zetten onze deuren open voor mensen met een WAJONG-uitkering’

Maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen
In het kader van MVO heeft Husol Zonwering ook het nodige in de pap te brokkelen. We vernemen dat er momenteel gewerkt wordt aan het aannemen van medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt. “We zetten onze deuren open voor mensen met een WAJONG-uitkering”, licht Van der Kamp toe. “Deze mensen leiden we met alle geduld op, zodat zij een fijne en veilige werkomgeving hebben hier. Verder is iedereen hier welkom. Het personeelsbeleid dat wij voeren mag divers en inclusief heten. We kijken naar mensen zonder te oordelen of veroordelen en geven iedereen een gelijke kans. Bij ons tref je ook geen leeftijdsrestricties aan in vacatures. Oudere medewerkers zijn net zo welkom als jongere kandidaten. Wij leren iedereen die open staat om te leren en graag de handen uit de mouwen steekt de kneepjes van het vak.”

Husol Zonwering neemt op veel fronten haar maatschappelijke verantwoordelijkheid. Soms is dat over de grens, letterlijk. Zo wordt de stichting Woord en Daad ondersteunt. Deze stichting ontplooit diverse initiatieven op het gebied van ontwikkelingswerk. “Met Husol ondersteunen we hun projecten in Afrika die ervoor zorgen dat jongeren een goede opleiding krijgen, om later eerlijk werk met een eerlijke betaling te kunnen doen. Veel jongeren komen namelijk in handen van partijen die hen uitbuiten of raken verzeild in criminele activiteiten, om aan geld te komen. Educatie is de sleutel naar een beter leven voor deze jeugd.” Verder kunnen veel regionale goede doelen rekenen op hulp van Husol, het hele jaar door.

Sander Soer.

heroal VS Z met Somfy RS100 io motor.

Het laatste nieuws
Gevraagd naar de laatste ontwikkelingen, luidt het antwoord: “We hebben een nieuwe binnendienstmedewerker aangenomen. Zijn naam is Sander Soer en inmiddels is hij ingewerkt. Dat brengt de teller bij Husol op vijf toegewijde binnendienstmedewerkers en twee man in de buitendienst.” Op productgebied is er ook nieuws te melden: Husol Zonwering heeft de focus nog meer gelegd op accu technologie met zonnepanelen en Peter van der Kamp kan melden dat met ingang van 2024 de Somfy RS100 io motor leverbaar is in de heroal VS Z zipscreens.

Meer artikelen

ZONWERING MAGAZINE is een uitgave van:

Contact

Draeckensteijn Media
Stekkenberg 11
6561 XE Groesbeek
T: +31 6 11704420
E: info@draeckensteijnmedia.nl

© Draeckensteijn Media 2024Design & beheer: IDEA 2

© Draeckensteijn Media 2024

Design & beheer: IDEA 2