Rubriek

Doek

Tekst: Jan Mol
Beeld: Dickson-Constant

9 mei 2023

Deel dit artikel

Investering van 70 miljoen euro in nieuwe fabriek en logistiek centrum

Dickson-Constant zet in op groei met nieuwe faciliteit in Hordain

In 2020 investeerde Franse doekweverij Dickson-Constant ruim 70 miljoen euro in de ontwikkeling van een nieuwe productiefaciliteit en bijbehorend logistiek centrum. Het toonaangevende doekenmerk voor de zonweringsbranche zet daarmee alle bakens goed om de groei op te vangen en goed voorbereid de toekomst in te gaan. De plaats waar dit allemaal gebeurde is het Franse Hordain. We spreken Lars Huizenga, sales manager Benelux bij Dickson-Constant, over een titanen operatie die inmiddels voltooid is.

Twee jaar ontwikkeling van industrieterrein
Het industrieterrein in Hordain waar Dickson-Constant haar oog op had laten vallen werd gedurende twee jaar flink onderhanden genomen. Huizenga: “Dit industrieterrein had bijna 12 jaar stilgelegen. Inmiddels is een oude fabriek getransformeerd tot ultra-moderne productiefaciliteit en is er een volledig nieuw logistiek centrum gebouwd. Elke investering werd gedaan met als doel de productie- en levertijden zo kort mogelijk te houden, met behoud van onze hoge kwaliteitsnormen. Uiteraard werd er rekening gehouden met nieuwe milieukwesties en is reeds voorgesorteerd op te verwachten nieuwe milieuregelementen. Uiteindelijk komt dit allemaal ten goede aan onze klanten, daar doen we het voor tenslotte.”

Een succesvol saneringsproject
Dickson-Constant ging een sterk partnerschap aan met lokale economische spelers. In nauwe samenwerking met de regio Hauts-de-France, de staat, de Porte du Hainaut, de gemeente Hordain en met de hulp van Nord France Invest en Pôle Emploi heeft Dickson-Constant dit saneringsproject met groot succes kunnen uitvoeren. “De werkzaamheden vingen aan in februari 2021. Begin 2022 werden de werkzaamheden voor de inrichting en installatie van de industriële uitrusting voltooid, in februari 2022 gevolgd door de start van de bouw van het nieuwe logistieke centrum. De eerste zendingen vanuit het nieuwe logistieke centrum begonnen eind 2022”, licht Huizenga toe.

‘Het logistieke centrum van 18.000 m2 is verdeeld in vier sectoren om de efficiëntie te versnellen en de levertijden van het bedrijf te verbeteren

Ultramodern magazijn
Het logistieke centrum van 18.000 m2 is verdeeld in vier sectoren om de efficiëntie te versnellen en de levertijden van het bedrijf te verbeteren. Investeringen die gedaan zijn betroffen onder andere het installeren van dubbeldiepe rekken, die een hoogte van 12 meter bereiken en waarmee de opslag van grondstoffen kan worden geoptimaliseerd. Daarnaast beschikt het magazijn over circa 3 km aan conventionele rekken voor de opslag van alle eindproducten, om de bestellingen zo snel mogelijk te kunnen leveren. “Ook de automatisering is indrukwekkend”, vervolgt Huizenga. “Er wordt met een gerobotiseerde oplossing gewerkt in de opslag. De robot verzorgt de handling van 20.000 rollen stof, waarmee het handmatige werk van de orderverzamelaars met maar liefst 90% gereduceerd wordt. Daarnaast zijn er verticale carrousels geïnstalleerd die de voorbereiding en verzending van verkoophulpmiddelen versnellen.”

Zelf personeel opleiden
Om deze nieuwe vestiging te kunnen runnen en de 80% extra productiecapaciteit te bereiken, zijn 130 vaste banen gecreëerd. Er werden zo’n 20 nieuwe medewerkers aangeworven, voornamelijk voor functies als onderhouds- en weeftechnicus. Dickson-Constant gaat nog een stap verder en realiseerde zich dat om aan genoeg personele aanwas te komen, het zinvol is om zelf mensen te gaan opleiden. Huizenga vertelt: “Dickson-Constant is daarom een partnerschap aangegaan met het agentschap Pôle Emploi in Denain en de opleidingsdienst van de regio om hen te helpen nieuw talent te vinden en op te leiden. Aangezien de textielopleidingen al jaren verdwijnen, wordt het namelijk steeds moeilijker om kandidaten te vinden met vaardigheden of ervaring die verband houden met de verschillende beroepen bij ons bedrijf.”

Het bedrijf deed daarom een beroep op de expertise van Pôle Emploi en maakte gebruik van diens methode ‘Recruitment by Simulation’, waarbij testsets worden gemaakt om de vaardigheden van kandidaten vast te stellen die identiek zijn aan die van de beoogde banen. Om het gebrek aan industriële technici in de regio op te vangen, ontwikkelt ENSAIT in samenwerking met E.S.A.A.T. een opleiding tot textieltechnicus die in september 2023 van start gaat.

Het gloednieuwe distributiecentrum is in maart 2023 van start gegaan met haar activiteiten.

Meer artikelen

ZONWERING MAGAZINE is een uitgave van:

Contact

Draeckensteijn Media
Stekkenberg 11
6561 XE Groesbeek
T: +31 6 11704420
E: info@draeckensteijnmedia.nl

© Draeckensteijn Media 2024Design & beheer: IDEA 2

© Draeckensteijn Media 2024

Design & beheer: IDEA 2