Rubriek

Motoren

Tekst: Jan Mol
Beeld: Driekleur-Besturingen/iStock

11 december 2023

Deel dit artikel

De kracht van merkonafhankelijk advies in projectbesturingen

‘Eén telefoontje of mailtje en we regelen alles’ ~ Frits van Veelen

Met de toegenomen complexiteit in projectbesturingen voor zonwering wordt het er voor zonweringbedrijven niet makkelijker op. “Het is absoluut geen schande wanneer je als vakspecialist door de bomen het bos niet meer ziet”, zegt Frits van Veelen, eigenaar van Driekleur-Besturingen. “Dat is de reden dat wij vanuit onze jarenlange expertise dit bedrijf hebben opgericht. Onze kennis omtrent projectbesturingen is niet alleen groot, we ontwikkelen ook oplossingen op maat. Door merkonafhankelijk te werken zijn we in staat om altijd de best passende componenten te adviseren. Ook de servicewerkzaamheden die wij uit naam van de vakspecialist uitvoeren zijn niet merk gebonden. We staan niet snel voor verrassingen of met lege handen.”

Raad en daad bij nieuwlevering, onderhoud, vervanging en reparatie
Binnen de markt voor projectzonwering onderscheiden we volgens Van Veelen vier takken van sport: nieuwlevering, onderhoud, vervanging en reparatie. “Als we praten over nieuwlevering, dan hebben we het over projectzonwering en de bijbehorende besturing die in een nieuwbouwplan worden meegenomen. Door Driekleur-Besturingen vroeg aan tafel uit te nodigen, kunnen we meedenken en adviseren. Zo kan de vakspecialist compleet zijn in zijn aanbieding naar de aanvrager, zonwering en besturing uit één hand. Onderhoud spreekt voor zich: daarbij draait het om het functioneel en werkend houden van de aanwezige zonneschermen en de bijbehorende besturing. Deze besturing kan ofwel heel oud zijn, defecten hebben dan wel van een niet meer bestaand of vreemd merk afkomstig zijn. Vaak zit alles gekoppeld binnen een gebouwbeheersysteem. Dat je daar als zonweringbedrijf bij in het duister tast is volkomen logisch. Wij schijnen daar dan graag een licht op en staan onze klant met raad en daad terzijde.”

De vervangingsmarkt is ook interessant. Uitvalschermen door screens vervangen is een klus die voor een zonweringbedrijf prima te doen is, maar daarna volgt het probleem van besturing. Van Veelen: “Er ligt oude bekabeling, de polariteit in werkstekkers is soms niet conform de huidige standaard… Of er bestaat een wens om afscheid te nemen van een bekabeld netwerk met schakelaars, omdat een gebouw anders wordt ingedeeld. Daarin verzorgen wij oplossingen op maat. Draadloze wandzenders toepassen? Met toevoeging van de juiste accessoires kan dat, wij weten hoe. Wederom: maatwerk. En last-but-not-least: service. Je wordt gebeld omdat een scherm, vierhoog, derde van links, het niet meer doet. Voordat je met een hoogwerker het probleem zoekt bij het product zelf, is het verstandiger om eerst te kijken naar de besturing. Maar hoe vind je de aansluiting op de centrale regelkast die net dat ene scherm aanstuurt? Wij vinden hem voor je.” Driekleur-Besturing kan dit allemaal doen dankzij het feit dat alle kennis aanwezig is bij het bedrijf en Van Veelen en zijn team niet afhankelijk zijn van één merk.

De nieuwste versie van de door Driekleur-Besturingen zelf ontwikkelde besturingskast.

‘Besteed je geld maar aan het opleiden van vakbekwame monteurs en laat het besturingenverhaal gewoon aan ons over’

Klinkende merknamen, perfecte combinaties
Bij Driekleur-Besturingen wordt er gewerkt met bekende merken, zoals Somfy, Becker, Vestamatic en Tedsen. Voor Van Veelen betekent dit dat er naar hartenlust gecombineerd kan worden, om tot de perfecte combinatie te komen. “We werken heel pragmatisch. De componenten die we selecteren in een configuratie werken gegarandeerd samen en ieder component wordt gekozen op basis van ‘best practice’. Maatwerk in motorisering en besturing gaat bij ons echter nog verder dan het bij elkaar voegen van bestaande componenten: wanneer er behoefte is aan bepaalde elektronica met een specifiek doel en we kunnen die niet direct ergens vinden, dan ontwerpen en maken we die zelf.”

Vanwege deze expertise is Driekleur-Besturingen niet alleen de stille vriend van menig zonweringspecialist, maar wordt het bedrijf ook gebruikt als vraagbaak door leveranciers van motoren en besturingen. Daar heeft Van Veelen geen problemen mee, hij deelt de aanwezige kennis met liefde voor het vak. “We zijn er echt voor de hele markt”, licht hij toe. “Ook voor die gebouwbeheerder die het even niet meer ziet zitten, of voor de elektricien die vastloopt in zijn werk. Je kunt nu eenmaal niet alles weten en waar zou je erover moeten leren? Van klachtonderzoek tot projectadvies, we staan klaar voor je. Laten we samen vooral slimmer werken, is ons motto. En dan bedoelen we dat in de breedte.”

Steeds vaker worden uitvalschermen in projecten vervangen door screens.

Verdeel je mankracht en tijd nuttig
Naast het feit dat Driekleur-Besturingen alle expertise in huis heeft op technisch gebied, is er nog een goede reden om met hen samen te werken. “We leven in tijden van personeelskrapte, zeker in de technische wereld. Waarom zou je dan als zonweringbedrijf de besturing zelf willen doen? Je monteurs hebben vooral verstand van het zonweringsproduct en de enkeling die wel kaas heeft gegeten van besturingen, weet niet alles en kan niet overal tegelijk zijn. Besteed je geld maar aan het opleiden van vakbekwame monteurs en laat het besturingenverhaal gewoon aan ons over. Je krijgt de kennis die nodig is over alle vormen van besturing waarschijnlijk niet eens bijgeschoold bij je monteurs. Zonde van de tijd en het geld.”

Remote service
Van Veelen merkt op dat er steeds meer gevraagd wordt naar ‘remote service’. De inventarisatie van de besturingsinstallatie ligt in dat geval bij Driekleur-Besturingen. “Wij registreren wat er aan hardware en software aanwezig is bij een project. We houden wijzigingen netjes bij en weten hoe alles functioneert. Komt er een klacht binnen -meestal bij het zonweringbedrijf- dan volstaat een telefoontje of mailtje naar ons. Wij pakken de klacht op en regelen alles, waarna we keurig terugkoppelen aan onze opdrachtgever wat de status is. De kunst is om deze zeer ontzorgende manier van werken betaalbaar te houden, zodat het leuk blijft voor iedereen. Dat lukt ons goed.”

Door op te treden in naam van het zonweringbedrijf treedt Driekleur-Besturingen als ambassadeur op. Dat heeft een aantal positieve effecten: “De eindgebruiker wordt snel en goed geholpen, waarbij alle lof gaat naar het zonweringbedrijf. Dat is goed voor diens imago en klantenbinding. Tevens kan er door onze werkwijze gewerkt worden met onderhoudscontracten, die tussen het zonweringbedrijf en de eindgebruiker worden afgesloten, maar die wij volledig beheren als het om de besturing gaat. Alles uit naam van het zonweringbedrijf. Ook dat schept continuïteit en klantenbinding. Tot slot zou ik willen zeggen: laat je monteurs je verkopers zijn, door hen de opdracht te geven om op een project goed te kijken waar preventief iets verbeterd kan worden. Een zonweringsproject levert als het goed is elk jaar werk op, als je met onderhoudscontracten werkt. Een win-win situatie voor eindgebruiker en vakspecialist.”

Meer artikelen

ZONWERING MAGAZINE is een uitgave van:

Contact

Draeckensteijn Media
Stekkenberg 11
6561 XE Groesbeek
T: +31 6 11704420
E: info@draeckensteijnmedia.nl

© Draeckensteijn Media 2024Design & beheer: IDEA 2

© Draeckensteijn Media 2024

Design & beheer: IDEA 2