Rubriek

Doek

Tekst: Jan Mol
Beeld: iStock/ByMichèl

11 december 2023

Deel dit artikel

Net zo kleurrijk als de wereld zelf

HSD Eco Screen pakt door met bedrukt doek

Met de komst van twee nieuwe doeksoorten in de collectie heeft HSD Eco Screen haar propositie voor zonweringsbedrijven die onderscheidend willen zijn uitgebreid. De nieuwe frontlit en mesh varianten lenen zich namelijk, net als sergé doek, uitstekend voor bedrukking. Jan Huisbrink en Johan Steenbergen zien al een tijd dat de vraag naar doek met opdruk of in een kleur op maat toeneemt. “Met name vanuit de architectenwereld krijgen we hier veel vragen over. Zij hebben als ontwerpers vaak eigen ideeën over de uitstraling die screens moeten hebben. Wij proberen daar zo goed mogelijk op in te spelen en kunnen hen nog meer bieden met bedrukt doek in screens.”

Verduisterend of transparant
Klanten kunnen vanaf nu dus kiezen uit drie soorten bedrukt doek. De frontlit versie is verduisterend, de mesh variant heeft net als sergé doek een open weefstructuur en de sergé variant is traditioneel, open geweven screendoek. “De mesh variant biedt net als bij sergé doek overdag zicht naar buiten”, legt Huisbrink uit. “Het frontlit doek kan uiteraard ook als zonwerend doek gebruikt worden, maar sluit een raam volledig af. Dat kan gewenst zijn wanneer iemand vanwege ploegendienst overdag moet slapen. Ook wordt frontlit toegepast bij college- of congreszalen waar bijvoorbeeld presentaties gehouden moeten worden met een beamer.” Ook voor dakkoepels heeft HSD Eco Screen een mooie oplossing: het mesh doek kan geconfectioneerd worden met elastieken, zodat het in de zomer handig over de dakkoepel gespannen kan worden.

ByMichèl produceerde de screens voor DK Accountants & Adviseurs, met bedrukt doek van HSD Eco Screen.

De ideale reclamedrager
De vakhandel kan zich uniek onderscheiden door actief bedrukt screendoek te promoten. “Het is een kwestie van kansen waarnemen”, legt Huisbrink uit. “In grote steden wordt er steeds moeilijker gedaan wanneer bedrijven gevelreclame willen aanbrengen. Een bedrukt screendoek is echter geen vaste constructie, de bedrukking is een producteigenschap. Voor een ondernemer biedt dat een uitgelezen kans om toch reclame te maken, door bijvoorbeeld het doek te laten bedrukken in de kleuren van zijn huisstijl en te voorzien van zijn logo.” Steenbergen voegt toe: “Dankzij onze klikpees is het voor de dealer vrij gemakkelijk om een bedrukt doek te wisselen. Denk bijvoorbeeld aan restaurants die seizoensgebonden aanbiedingen hebben. De doeken met de diverse aanbiedingen kunnen elk seizoen omgewisseld worden. Dat levert de zonweringspecialist bovendien terugkerende contactmomenten bij de klant op. Een win-win situatie.”

Naast het aanschaffen van een eigen doekprinter gaat HSD Eco Screen investeren in revolutionaire beeldbewerkingssoftware.

Binnenkort een eigen printinstallatie
De vraag naar bedrukt doek mag dan wel toenemen, zowel individueel als projectmatig, toch verkopen veel vakhandelaren ‘nee’ als de vraag gesteld wordt. Waar komt dat door? Steenbergen: “Om een bedrukt doek te kunnen maken zit er een stuk grafisch werk in het proces. Dealers denken dat zij dat moeten invullen voor ons en hebben -logisch ook- geen verstand van beeldbewerking. Tegen hen wil ik zeggen: verkoop het en laat ons de rest invullen. Wij gaan aan de slag met de gegevens van de eindgebruiker en verwerken diens foto’s, kleuren en logo. De vakhandelaar krijgt van ons een proefdruk die hij een op een kan overleggen aan zijn klant. Simpeler kan het niet.”

Huisbrink heeft in dat opzicht nog een nieuwtje: er wordt door HSD Eco Screen actief gekeken naar het aanschaffen van een eigen full colour printinstallatie. “Dat geeft ons nog meer slagkracht en flexibiliteit, meer snelheid van leveren en voor de vakhandel een betere prijs”, zegt hij. “Naast het aanschaffen van een eigen doekprinter gaan we investeren in revolutionaire beeldbewerkingssoftware. Dit softwarepakket werkt met kunstmatige intelligentie en is in staat om beeldmateriaal tot in perfectie te vergroten. Deze techniek is de nieuwste ontwikkeling op het gebied van beeldbewerking en werkt spraakmakend goed.”

‘Wij gaan aan de slag met de gegevens van de eindgebruiker en verwerken diens foto’s, kleuren en logo’

Zicht naar buiten behoort tot één van de goede eigenschappen van screendoek. Het logo op het doek stoort daarbij op geen enkele manier.

Screendoeken kunnen in iedere gewenste uni-kleur bedrukt worden, daarmee wordt bedrukt doek het verlengstuk van de creativiteit van de architect.

Extra ondersteuning van architecten
HSD Eco Screen zou HSD Eco Screen niet zijn als ze de architect niet met expertise zouden helpen. “Voor architecten is het belangrijk om te weten welk effect een screen aan de gevel sorteert. Wij helpen hen door met eigen software berekeningen te maken die laten zien wat een screendoek doet voor een ruimte, wat screendoeken bij elkaar doen voor een gevel en welk effect dat heeft op de klimatisering van een gebouw. Van architecten wordt namelijk verwacht dat ze deze gegevens meenemen in de duurzaamheidsberekeningen van een gebouw. We kunnen laten zien welk visueel comfort screens opleveren en welke energiebesparingen er gedurende het jaar bereikt kunnen worden. Waardevolle informatie, die we desgewenst rechtstreeks delen met de architect, of via het zonweringbedrijf dat in contact staat met de projecteigenaar.”

Doe maar duurzaam!
HSD Eco Screen heeft ervoor gezorgd dat bij deze editie van ZONWERING MAGAZINE twee samples van bedrukt doek zijn bijgesloten, in de frontlit en mesh uitvoering. Wanneer u deze doeken in de hand heeft, besef dan dat de productie ervan uitermate duurzaam geschiedt: geweven uit PET garen en polymeren die gemaakt zijn van 100% gerecycled afval. PVC en Phtalate vrij. “De samples zijn ideaal om mee te nemen naar klanten. Zoals al gezegd, je verkoopt er meerwaarde mee en je hoeft je geen zorgen te maken over het uitvoeren van de bedrukking”, zegt Huisbrink tot besluit.

Meer artikelen

ZONWERING MAGAZINE is een uitgave van:

Contact

Draeckensteijn Media
Stekkenberg 11
6561 XE Groesbeek
T: +31 6 11704420
E: info@draeckensteijnmedia.nl

© Draeckensteijn Media 2024Design & beheer: IDEA 2

© Draeckensteijn Media 2024

Design & beheer: IDEA 2