Rubriek

Zonwering

Tekst: Jan Mol
Beeld: Driekleur-Besturingen

8 mei 2023

Deel dit artikel

Geen hoofdbrekens meer vanwege complexe projectbesturing

Driekleur-Besturingen is de stille vriend van iedere zonweringsdealer

De mogelijkheden -en daarmee de complexiteit- van aandrijvingen en besturingen in de zonweringswereld zijn de laatste jaren exponentieel gegroeid. Waar voor huis-tuin-en-keuken motorisering en aansturing nog enigszins overzichtelijk is, daar zwaait menig zonweringsbedrijf of elektricien bij projecten met de witte vlag. In plaats van te gaan experimenteren, kun je beter hulp inschakelen. Driekleur-Besturingen schiet graag te hulp met advies, ontwerp en service en dat geheel onder de vlag van jouw zonweringszaak. Frits van Veelen, eigenaar en directeur bij Driekleur-Besturingen ziet de vraag naar hun dienstverlening elke dag groter worden.

Je kunt ook niet alles zelf weten
Van Veelen is met zijn bedrijf in een niche gestapt. De motivatie om professionele ondersteuning te bieden bij het ontwerpen, installeren en reviseren van motorisering en besturingssystemen in de projectenmarkt is helder: vanuit zijn expertise in projectzonwering heeft hij teveel bedrijven zien ‘sneuvelen’ op de complexiteit van systemen. “Elektrobedrijven zijn vaak niet goed ingevoerd in de specifieke materie en zonweringsbedrijven hebben hun focus vaak liggen op particulieren. Bij onderhoudsprojecten word je dan bijvoorbeeld geconfronteerd met een wirwar aan bekabeling, een berg relaiskasten en een voor jou onbekend gebouwbeheerssysteem waar je geen wijs uit wordt. Ons advies: niet zelf gaan liggen experimenteren, je raakt namelijk steeds verder van huis. Bel ons en we komen in jouw naam alles pico bello in orde maken”, verklaart Van Veelen.

Projectzonwering brengt andere eisen met zich mee dan residentiële zonwering als het op motorisering en besturing aankomt. “Je kunt ook niet alles zelf weten”, schetst Van Veelen. “Dat wij goed ingevoerd zijn in deze materie ligt puur aan het feit dat we stoelen op jarenlange ervaring in de projectenmarkt. Eigenlijk hebben we alles wel een keer gezien of meegemaakt. Onze mensen zijn zeer goed ingevoerd in de wereld van projectbesturing.” Driekleur-Besturingen volgt grofweg twee sporen. Enerzijds is dat het verlenen van service op bestaande projecten, anderzijds is dat in een adviserende -en ontwerpende- rol bij nieuwe projecten.

Altijd een meting vanaf een ideale positie met de sensormast.

Driekleur-Besturing is de stille vriend van ieder zonweringsbedrijf.

Van Veelen raadt aan om stand-alone besturing voor de zonwering toe te passen.

‘Het weer trekt zich niets aan van klimaatinstallaties en thermostaten’
Een deel van de projectleveranciers in zonwering biedt het besturingsverhaal bij een offerte niet aan, omdat zij opzien tegen de complexiteit. “Dat laten ze dan aan een elektrobedrijf over. Daarmee loop je de kans mis om de order te krijgen in sommige gevallen. Opdrachtgevers zien graag een sluitende offerte met alle werkzaamheden uit één hand. We zien gelukkig het aantal zonweringsbedrijven dat ons vooraf inschakelt toenemen. Wij zijn dan die handige rechterhand, waardoor je niet alleen compleet bent -en dat tegen een normale prijs- in je aanbieding, maar je ook zeker weet dat bij opdracht de oplevering van het project vlekkeloos verloopt”, aldus Van Veelen. “Veel elektrobedrijven bieden gebouwbeheerssystemen aan zoals KNX, waarbij de zonwering in het totaal wordt opgenomen. Het probleem wat daarbij kan ontstaan is dat als er ergens zonwering hapert of niet functioneert, men niet het elektrobedrijf belt, maar de zonweringsspecialist. Dan sta je daar zonder kennis van KNX en mag je gaan uitzoeken hoe de zonwering aangestuurd wordt. Als je daar al op eigen kracht uitkomt, dan kost je dat uren. En bij wie leg je de rekening dan? Het weer trekt zich niets aan van klimaatinstallaties en thermostaten namelijk. Als je gebeld wordt om alle zonweringen aan een gevel om te programmeren en je komt KNX tegen als systeem, dan mag je gaan zoeken.”

Driekleur-Besturingen adviseert stand-alone configuraties
Het advies van Driekleur-Besturingen is om projectzonwering te voorzien van stand-alone besturing, zodat het beheer van de aansturing overzichtelijk wordt en dichter bij de zonweringspecialist ligt. “Dat geeft je ook de mogelijkheid om mooie onderhoudscontracten af te sluiten bovendien. Wij helpen iedereen die graag een ontwerp maakt voor stand-alone aansturingen voor projectzonwering.”

Gevraagd naar een typisch voorbeeld van wat er frequent op projecten misgaat, antwoordt Van Veelen: “Een mooi voorbeeld is zoiets simpels als werkstekkers. Er zit een onlogisch verschil in het aansluitschema tussen Nederlandse en Duitse stekkers. Oude gebouwen zijn voorzien van werkstekkers die aangeschroefd zitten, in plaats van aangegoten. De blauwe draad wil dan nog wel eens op een verrassende positie zitten. Bestel je een vervangende motor met aangegoten werkstekker, dan bestaat de kans dat de verkeerde connecties worden gemaakt. Wordt een zonweringsmonteur geconfronteerd met een omgedraaide draairichting van de motor, dan zal hij meestal proberen dit aan de gevel op te lossen, terwijl je eigenlijk binnen in de relaiskast moet zijn. Dat zijn een paar typische voorbeelden.”

Een prefab schakelkast van Driekleur-Besturingen.

De in eigen beheer ontwikkelde sensormast.

‘De blauwe draad wil nog wel eens op een verrassende positie zitten’

Eigen ontwikkelingen
Driekleur-Besturingen innoveert voortdurend en heeft zo een aantal eigen ontwikkelingen gedaan. Eén daarvan is een in eigen keuken ontwikkelde sensormast. Deze wordt prefab voorgebouwd in de werkplaats. De hele installatie wordt daarna op het dak van het gebouw geassembleerd en voorzien van wind- en zonsensoren. “Het is het dak opgaan, alles neerzetten, op de plek fixeren en de stekkers aan elkaar koppelen. Makkelijker kan het niet. Daarnaast bouwen we ook regelborden in stalen kasten, alles keurig vooraf aangesloten. Het resultaat is een cleane, werkende oplevering die tijd en overlast bespaart.”

Er wordt door Van Veelen en zijn team altijd gekeken naar ‘minder hinder’. Door zoveel mogelijk kant-en-klare configuraties te leveren, wordt er veel tijd bespaard en ergernis voor de eindgebruiker(s) voorkomen. Driekleur-Besturingen groeit momenteel zo hard, dat er nieuwe mensen bij mogen komen. Van Veelen roept de lezers dan ook op om hem een mail te sturen, indien zij ingevoerd zijn in elektrotechniek en zin hebben in een leuke baan in een groeiende markt. De benodigde opleiding op het vlak van elektrotechniek in zonwering vindt dan intern plaats.

Meer artikelen

ZONWERING MAGAZINE is een uitgave van:

Contact

Draeckensteijn Media
Stekkenberg 11
6561 XE Groesbeek
T: +31 6 11704420
E: info@draeckensteijnmedia.nl

© Draeckensteijn Media 2024Design & beheer: IDEA 2

© Draeckensteijn Media 2024

Design & beheer: IDEA 2