Rubriek

Doek

Tekst: Jan Mol
Beeld: Parà

9 mei 2023

Deel dit artikel

‘Italië is een droom die steeds terugkomt voor de rest van je leven’

Beleef die droom elke dag onder je eigen zonweringsdoek

Bovenstaande uitspraak behoort toe aan Anna Achmatova, een Russische dichteres. Wie denkt aan Italië, denkt aan het goede leven, zon, muziek, lekker eten en drinken en het mooiste design op elk gebied. Dat laatste geldt zeker voor de doekdessins van Parà, waar al meer dan 100 jaar met gevoel voor stijl en klasse de mooiste doeken ontworpen en geweven worden. Onder de merknaam TEMPOTEST (vrij vertaald: doorstaat weersinvloeden langdurig) vinden de zonweringsdoeken van Parà hun weg naar eindgebruikers over de hele wereld. Nikolaus Kratz, ambassadeur voor TEMPOTEST -ook voor de Benelux- blikt met ons terug op de geschiedenis en bespreekt de nieuwste ontwikkelingen.

Het prijswinnende TEMPOTEST Starlight blue zonweringsdoek toont aan hoe betrokken Parà is bij duurzaamheid.

Geweven door generaties, voor generaties
Grondlegger van het huidige Parà is Mario Parravicini, die in 1921 de eerste bouwsteen legde voor wat vandaag een van de grootste doekweverijen ter wereld is. De ziel van de familie is altijd in het bedrijf gebleven, inmiddels onder leiding van de derde generatie. Michele, Marco en Matteo Parravicini leiden Parà met dezelfde hartstocht als hun voorgangers dat deden. Vandaag is het bedrijf koploper op het gebied van high-end zonweringsdoek en is de nieuwe CENTENARIO doekcollectie een kroon op 100 jaar Parà, maar zeker ook een prachtig eerbetoon aan de mannen van de voorgaande generaties. Duurzaamheid speelt bij Parà een hoofdrol in alles wat het bedrijf doet. De doeken worden geweven door generaties, voor generaties.

Van garen tot geweven zonweringsdoek: 100% made in Italy
Kratz: “Parà beschikt over een verticale productiekolom. Alles wordt in eigen beheer gedaan, van het maken van het garen tot het verwerken daarvan op de weefgetouwen. Dat maakt dat Parà kwaliteit en beschikbaarheid kan garanderen. Alle ontwikkelingen vinden onder eigen dak plaats. TEMPOTEST bestaat uit diverse doeklijnen die allen high-tech zijn. Nieuw zijn de collecties MATERIA en SETA CRUDA collecties. “Het betreft hier een geheel nieuwe generatie fantasiegarens, geïnspireerd door de natuur. Deze vormen de basis van deze bijzondere stoffenlijn. Wilde zijde-effecten en de schoonheid van imperfectie van deze ruwe stoffen maken van deze designlijn een beleving op ieder zonnescherm. De bijzondere visuele en haptische effecten zijn op verschillende manieren zichtbaar bij door- en inkijk. Ook voor deze doeken geldt dat klassieke vervuiling door weersinvloeden en technische omstandigheden door de speciale effecten veel minder zichtbaar zijn.”

Een antieke reclameposter van het oorspronkelijke bedrijf dat door Mario Parravicini werd opgericht.

Matteo Parravicini.

Nikolaus Kratz.

Marco Parravicini.

Michele Parravicini.

Ook nieuw in de TEMPOTEST-lijn is TEMPOTEST MICRO2MACRO. Een micro-design structuur vormt de basis van deze design serie. Deze microstructuren zijn zeer levendig en worden geleverd als UNI, blokstrepen of multistrepen. Dit resulteert in een volledig nieuw samenspel van kleuren en structuren die de stoffen elegantie, kleurfrisheid en een avantgardistische uitstraling geven. Deze speciale optische effecten maken vuil en andere factoren die de stof door technische omstandigheden aantasten minder zichtbaar”, licht Kratz toe.

‘De nieuwe CENTENARIO doekcollectie is een kroon op 100 jaar Parà’

Starlight blue schittert op alle fronten
Het prijswinnende TEMPOTEST Starlight blue zonweringsdoek toont aan hoe betrokken Parà is bij duurzaamheid. Dit van gerecyclede PET-flessen gemaakte doek is gecertificeerd door GRS (Global Recycled Standard) voor een verminderde milieu-impact als het gaat om water-, energie- en CO2-besparing. De bijzondere collectie omvat zonweringsdoeken met een modern design en een unieke kwaliteit, vervaardigd in een duurzaam proces dat 60% energie bespaart, 45% minder CO2 uitstoot en 90% minder waterverbruik kent. Parà gebruikt hiervoor een gerecycleerd PET-garen en creëert daarmee een weefsel dat wordt gekenmerkt door een uitzonderlijk elastisch herstel en een betere trek- en belastingsweerstand. Daardoor is dit doek bijzonder geschikt voor grote afmetingen. De beschermingsfactor UPF 50+ garandeert een maximale bescherming tegen UV-stralen en een langere levensduur van het product, terwijl de ‘Teflon Extreme for Parà’ afwerking de stoffen water- en olieafstotend, rot- en schimmelvrij en vlekbestendig maakt.

Ter afsluiting vertelt Kratz: “Parà blijft voortdurend innoveren. 100 jaar evolutie in weven stopt nooit. Ook toekomstige generaties kunnen op de allermooiste manier van de schaduw genieten.”

Meer artikelen

ZONWERING MAGAZINE is een uitgave van:

Contact

Draeckensteijn Media
Stekkenberg 11
6561 XE Groesbeek
T: +31 6 11704420
E: info@draeckensteijnmedia.nl

© Draeckensteijn Media 2024Design & beheer: IDEA 2

© Draeckensteijn Media 2024

Design & beheer: IDEA 2