Rubriek

Motoren

Tekst: Jan Mol
Beeld: Draeckensteijn Media/Becker-Antriebe GmbH

11 december 2023

Deel dit artikel

Toekomstbestendige aandrijvingen en besturingen

Op bezoek bij Becker-Antriebe GmbH voor het laatste nieuws

Als het gaat om aandrijvingen en besturingen voor rolluiken en zonweringen dan kan Becker-Antriebe GmbH spreken van een indrukwekkende historie. Met meer dan 100 jaar ervaring en een ontwikkelingsafdeling in eigen huis weet het Duitse merk de markt steeds opnieuw te verrassen met innovaties. Dat de producten ook nog eens ‘100% made in Germany’ zijn zegt iets over de kwaliteit en leverbetrouwbaarheid. We zijn te gast in Sinn, waar het hoofdkantoor, de productie- en opslaglocaties en de bekende Becker Academy gehuisvest zijn. Managing Director Frank Haubach en Philippe Goossens, verantwoordelijk voor Becker Benelux, lichten met plezier een eerste tipje van de sluier op omtrent nieuwe producten die in 2024 gepresenteerd worden.

Een blik vooruit op R+T en Fensterbau 2024
“We zijn enorm blij met de beurzen die er aankomen in 2024”, opent Frank Haubach het gesprek. “Dat geeft ons de gelegenheid om internationaal de banden weer eens stevig aan te halen met onze klanten. Een bezoek aan onze stand is de moeite meer dan waard, we tonen er diverse nieuwe producten. Aan de stand is veel aandacht besteed, er is veel ruimte om in alle rust samen te zijn en overleg te plegen, tevens worden onze producten op een mooie manier getoond aan speciale productwanden. Gastvrijheid en een goed gesprek staan centraal op een beurs.”

Op productniveau laat Becker-Antriebe veel nieuws zien, waarbij er enerzijds sprake is van uitbreiding van productlijnen en anderzijds van nieuwe technologieën die geïntroduceerd worden. Philippe Goossens: “We zijn als merk altijd sterk geweest in connectiviteit en gebruiksgemak. Daar wordt dan ook voortdurend aan gewerkt. Alle seinen staan hier in Sinn op groen om stappen te zetten met onze klanten die ons merk toekomstbestendig maken. De introductie van Matter is daar een heel goed voorbeeld van.”

Frank Haubach (links) en Philippe Goossens voor de Becker Academy in Sinn.

‘Becker-Antriebe GmbH heeft zich ook aangesloten bij de CSA (Connectivity Standards Alliance).’

Matter gaat een revolutie in connectiviteit ontketenen
Ook Becker-Antriebe gaat inzetten op Matter. Frank Haubach legt eerst uit wat Matter precies inhoudt: ” Er zijn inmiddels veel smart home-apparaten. Niet alles is echter compatibel met elkaar. Matter zorgt ervoor dat smart home-producten van verschillende fabrikanten kunnen samenwerken. De grote tech-spelers hebben daarom voor Matter een alliantie in het leven geroepen. Apple, Google, Amazon en zo’n 200 andere fabrikanten doen eraan mee. Becker-Antriebe GmbH heeft zich ook aangesloten bij de CSA (Connectivity Standards Alliance). Eigenlijk doen alle belangrijke spelers op de smart home markt hieraan mee. Wij tonen op de beurzen het prototype van onze Matter-motor, die in eigen beheer ontwikkeld en getest is.”

Daar voegt Philippe Goossens aan toe: “Om alles nog completer te maken, zorgen we ervoor dat onze vertrouwde CC41 hub waarmee onze radiomotoren bediend kunnen worden via een app, ook Matter geschikt wordt. Dat houdt in dat met de CC41 in de Matter uitvoering bijna elke radiomotor van Becker Matter geschikt wordt!” Frank Haubach voorspelt dat Matter de komende vijf jaar behoorlijk zal groeien, gezien de deelnemers die in de CSA zitten. “We zijn in de eerste plaats een specialist in aandrijvingen en hebben altijd gepleit voor openheid en compatibiliteit in aansturing. Matter past in dat opzicht perfect bij Becker.”

Ook Becker-Antriebe gaat inzetten op Matter.

Een keur aan nieuwe producten
Naast de introductie van Matter zal er op de stand van Becker-Antriebe een keur aan nieuwe producten te zien zijn. Om te beginnen is een drietal producten aangemeld voor de R+T Innovatieprijs. Frank Haubach somt op: “Dat is de SensorControl SC631 PLUS, een solar sensor die aan de binnenzijde op het raam te plakken is. Deze slimme sensor bestuurt via een radiosignaal de gekoppelde radiomotor of radiomotoren. De sensor zelf laadt zich op met zonne-energie en beschikt over een helder e-paper display. Dit slimme apparaatje beschikt ook over op- en neertoetsen en is volledig programmerbaar. De SensorControl SC631 PLUS is compatibel met alle Centronic en Centronic+ motoren. Een andere innovatie die voor de award is aangemeld, is de EVO CentronicPLUS motor. Deze radiomotor werkt bi-directioneel en is fluisterstil. Geheel naar wens kunnen soft start- en stopposities worden ingeprogrammeerd, via de app. Inregelen gaat razendsnel, dankzij de bluetooth koppeling die deze motor met de smartphone kan maken. Een revolutionair product. Daarnaast hebben we de AE FKB 10A aangemeld voor de award. Dit betreft een buismotor met elektronische afstelling voor textiele rook- en brandafscheidingen, die in combinatie met onze zelf ontwikkelde motorcontroller XCF-400e wordt gebruikt. De nieuwe generatie aandrijvingen heeft de potentie om een revolutie teweeg te brengen in de geautomatiseerde rook- en brandbeveiliging.”

Becker-Antriebe GmbH denkt altijd vooruit en komt op de beurzen met de nieuwe aandrijvingen E33 en C33. Philippe Goossens licht de innovatie toe: “Dit zijn motoren voor knikarmschermen die zijn voorzien van een noodhandbediening. Iedereen weet hoe gevoelig knikarmen zijn voor wind en regen. Stel dat er een situatie ontstaat waarbij stroom uitvalt en een knikarmscherm openstaat tijdens slecht weer, dan kan zonder probleem met de hand het scherm dichtgedraaid worden. In tegenstelling tot bekende motoren met noodhandbediening, heeft onze oplossing geen mechanische, maar een elektronische eindafslag. Dat houdt in dat alle comfort-functie van onze motoren, zoals automatische installatie, geregelde doekspanning en extra sluitkracht voor cassetteschermen et cetera ook hier voorhanden zijn. En het beste: na gebruik van de noodhandbediening hoeft de eindafstelling niet opnieuw ingeregeld te worden. In deze tijden waarin er meer en meer rekening gehouden moet worden met stroomuitval is dit een welkom product.” Nog zo’n veilig idee van Becker is de SC861 windmeter, die er al was voor de Centronic motoren, maar nu ook bi-directioneel inzetbaar is met de Centronic+ motoren. “Door de opname in het MESH-net heeft deze windmeter altijd een stabiele radiodekking. De windmeter zelf wordt gevoed door een zonnepaneeltje, dus is volledig draadloos aan de muur te monteren”, schetst Frank Haubach. Dit is slechts een greep uit de talloze innovaties die op de beurzen getoond worden, iedereen is van harte uitgenodigd om deze te komen ontdekken op de stand.

De EVO CentronicPLUS motor. Deze radiomotor werkt bi-directioneel en is fluisterstil.

Frank Haubach toont de zeer gebruiksvriendelijke app en de unieke CentronicPlus handzender.

‘Op R+T zal Becker-Antriebe haar nieuwe logo en huisstijl voor het eerst tonen’

Een demobord in de Becker Academy laat zien dat connectiviteit altijd al een grote rol heeft gespeeld bij Becker.

Er waait een nieuwe, frisse wind door het bedrijf
Zonwering Magazine kreeg nog een andere tip van de sluier opgelicht: Op R+T zal Becker-Antriebe haar nieuwe logo en huisstijl voor het eerst tonen. Frank Haubach geeft aan dat de beslissing om afscheid te nemen van de oude huisstijl niet over één nacht ijs is gegaan. “We hebben nagedacht over onze merkwaarde en veel gepraat met onze klanten. Hen stelden we de vraag hoe zij ons zien, wat vinden zij belangrijk. Na een aantal interne brainstormsessies is vanuit de eigen organisatie een nieuw logo ontwikkeld, met een nieuwe ‘pay off’. Het straalt eenvoud en kwaliteit uit en is een kroon op de frisse, nieuwe wind die door ons bedrijf waait. Onze kernwaarden spreken er als nooit tevoren uit. We testen onze producten tot in het extreme in ons testcentrum en de Becker Academy, in verschillende fasen van de productlevenscyclus en in verschillende inbouwsituaties. Onze kwaliteit en leverbetrouwbaarheid staan hoger in ons vaandel dan ooit en, ‘last but not least’, we besteden geld en tijd aan het bijscholen van onze eigen mensen. We zijn en blijven een echt familiebedrijf en dat merk je aan alles.”

Meer artikelen

ZONWERING MAGAZINE is een uitgave van:

Contact

Draeckensteijn Media
Stekkenberg 11
6561 XE Groesbeek
T: +31 6 11704420
E: info@draeckensteijnmedia.nl

© Draeckensteijn Media 2024Design & beheer: IDEA 2

© Draeckensteijn Media 2024

Design & beheer: IDEA 2