Rubriek

Zonwering

Tekst: Jan Mol
Beeld: Draeckensteijn Media/Solero Parasols

27 februari 2023

Deel dit artikel

Parasols lossen op een mooie manier diverse problemen op

Op bezoek bij Solero Parasols in Best

Sinds 2004 al is Nederland een specialist in professionele parasols rijk. Solero Parasols in Best werd opgericht door Helga van Keulen, die daarmee een niche vulde in de vaderlandse zonweringsmarkt. Inmiddels schrijven we 2023 en beschikt Solero Parasols over 18 vaste medewerkers, is het merk niet meer weg te denken en blijkt dat de markt voor professionele parasols nog steeds gestaag groeit. Het roer van het bedrijf is sinds 3 jaar -voor een groot deel- in handen van de tweede generatie: zoons Pim en Sam zijn mede-eigenaar. Pim heeft sales & marketing onder zijn vleugels en Sam is verantwoordelijk voor verkoop en dealer support. ZONWERING MAGAZINE spreekt Pim van Keulen over de rol van de parasol in onze sector.

Een echt familiebedrijf
Het is tegenwoordig allesbehalve vanzelfsprekend dat bedrijfsopvolging binnen de familie gevonden wordt. Helga en haar man Jo van Keulen zijn nog steeds actief binnen de onderneming, maar het feit dat Pim en Sam zich bij het bedrijf gevoegd hebben maakt Solero Parasols tot een echt familiebedrijf. Dat heeft zo zijn voordelen, meent Pim. “In een familiebedrijf heerst rust, er zit geen druk van vreemd kapitaal achter. Dat maakt dat het makkelijker is om in lange termijnen te denken. Het feit dat er sprake is van 100% zelfstandigheid biedt veel voordelen, zoals het houden van een goede voorraad, het kunnen doorvoeren van eigen ontwerpen voor de producten en het leggen van een sterke focus op service. Onze dealers kunnen in gevallen waar hulp gewenst is terugvallen op onze eigen monteurs, die goed onderlegd zijn.”

De Solero Palestro is een typische zij-mast parasol.

Lang leve de evolutie
Gevraagd naar specifieke ontwikkelingen op parasolgebied, antwoordt Pim: “Ontwerptechnisch ligt de focus de laatste jaren op parasols met een zij-mast. Logisch, want een parasol met een midden-mast neemt ruimte in beslag onder de parasol. Door het ontwerp steeds te verbeteren zijn zijmast-parasol veel sterker dan vroeger, ook is hun functionaliteit toegenomen. Zo deed het zijwaarts kunnen kantelen zijn intrede, waardoor de parasol fijn af te stellen is ten opzichte van het invallende zonlicht.”

Een absolute trend is de muurparasol. Dit type wordt vaak ingezet als alternatief voor een knikarmscherm. Met de riante afmetingen die de Solero Parasols kunnen hebben, kan er tot wel 16 m2 terras met één parasol in de schaduw gezet worden. Pim: “Het grote voordeel van een muurparasol ten opzichte van een knikarmscherm zit ook in de manier van monteren. Een muurparasol hangt aan een verticaal gemonteerde beugel en heeft niet dezelfde hefboomwerking als een knikarmscherm. Dat spaart de muur en maakt de parasol ook windbestendiger. Als klap op de vuurpijl is een parasol ook nog eens erg gezellig om te zien en om onder te zitten, een win-win situatie dus.” Over trends gesproken: de collectie parasoldoeken van Solero volgt altijd de laatste trends op het gebied van interieurdesign en luxe tuinmeubelen!

Pim (voorgrond) en Sam van Keulen zijn mede-eigenaar van Solero Parasols.

In de showroom kunnen alle parasols gedemonstreerd worden.

‘In de regel komt een bestelde parasol dan ook binnen 2 dagen bij de dealer binnen’

‘Juridisch gezien is het een meubelstuk’
Een parasol wordt juridisch gezien als een meubelstuk. Dat is vooral voor de horecaondernemers goed nieuws: geen gedoe met vergunningsaanvragen voor vaste zonwering. “Voor de horeca betekent de strategische inzet van parasols een heerlijk beschaduwd en droog terras. Zo zijn er meer vierkante meters horeca in te zetten voor meer omzet. Alle parasoldoeken zijn bij ons waterdicht en wie zijn terras volledig wil overkappen, kan onze parasols aan elkaar koppelen met speciale afdichtingsstroken”, legt Pim uit. “Wij hebben parasols in ons programma die bestand zijn tegen windkracht 7, dus horecaondernemers aan de kust kunnen hun eten en drinken ook lekker in de schaduw serveren.”

Solero Parasols is de stille vriend van menig horecaondernemer.

Zoveel mogelijk leveren uit voorraad
Dankzij de grote voorraad bij Solero kan bijna het gehele assortiment gedurende het jaar uit voorraad geleverd worden. In de regel komt een bestelde parasol dan ook binnen 2 dagen bij de dealer binnen, die daarmee een enorme slagkracht heeft. “Als het weer ineens omslaat van slecht naar mooi, dan kan onze dealer daar acuut op inspelen”, schetst Pim. “Voor de horeca is dat natuurlijk perfect. We zien onze omzet dan ook pieken zodra er zonnig weer aangekondigd wordt. Weer gerelateerd kunnen acteren op een snelle manier betekent voor de dealer direct omzet maken. Iedereen wordt daar blij van.”

Ook bedrukte parasoldoeken zijn geliefd bij horecaondernemers. Solero heeft het bedrukken van de parasoldoeken volledig in eigen beheer, waarbij de dealer op alle vlakken ontzorgd wordt. Van ontwerp tot uitvoering stelt Solero haar expertise in dienst van de klant en de eindgebruiker. En de levertijd van een bedrukt parasoldoek? Ongeveer een week.

Zij-mast parasol met kantelfunctie: de Solero Fratello.

Hulp nodig? Solero Parasols staat voor je klaar!

Pim van Keulen: ‘Dankzij onze voorraad kunnen we het hele jaar door bijna alles binnen twee dagen leveren.’

Even slim als functioneel: de tijdelijke parasol
Hoe inventief de zonweringssector wel niet is, blijkt uit een nieuw fenomeen: de tijdelijke parasol. Pim licht toe: “We zien zonweringspecialisten -met name die in het hogere segment- slim gebruik maken van parasols als tijdelijke zonwering om de levertijd van een terrasscherm of overkapping te overbruggen. Kan het nog klantvriendelijker? Een eindgebruiker bestelt een terrasscherm met een levertijd van 12 weken en een week na het tekenen van de order breekt het mooie weer al aan. Hoe mooi is het dan als de dealer spontaan een leenparasol aanbiedt, om toch lekker buiten te kunnen zitten? We hebben dealers die bij ons een kleine voorraad parasols hebben ingekocht voor dit doel. De kwaliteit maakt dat deze keer op keer hergebruikt kunnen worden. De klant wordt er blij van en de dealer voelt minder druk, omdat er minder gebeld wordt over de levertijd van het terrasscherm.”

Als laatste vragen we Pim van Keulen naar op handen zijnde ontwikkelingen. “Momenteel werken we aan het vervullen van een wens uit de markt, namelijk een parasol in de tussenmaat 350 cm x 350 cm. Geschikt voor circa 8 personen vult deze parasol het gat op tussen 300 cm en 400 cm parasols.”

Meer artikelen

ZONWERING MAGAZINE is een uitgave van:

Contact

Draeckensteijn Media
Stekkenberg 11
6561 XE Groesbeek
T: +31 6 11704420
E: info@draeckensteijnmedia.nl

© Draeckensteijn Media 2024Design & beheer: IDEA 2

© Draeckensteijn Media 2024

Design & beheer: IDEA 2