Rubriek

Zonwering

Tekst: Jan Mol
Beeld: Draeckensteijn Media

11 december 2023

Deel dit artikel

Fraaie markiezen uit Friesland

Bij Betalux Markiezen Industrie is ambacht echt alles

Niets is zo Nederlands als een markies als zonwering. De functionaliteit en allure van een markies aan de gevel staan vandaag nog net zo overeind als in de beginjaren van deze oervorm van zonwering. De markies is en blijft een product waarbij ambacht komt kijken om hem te maken, ondanks de talrijke innovaties die van de markies een hedendaags product maken. Met een prachtig gevoel voor traditie, ambacht, kwaliteitsbewustzijn en duurzaamheid maakt Betalux Markiezen Industrie in Bolsward al decennialang de mooiste markiezen. Tijdens ons bezoek aan de fabriek legt Michel Wierda, directeur en mede-eigenaar, ons uit waarom in Bolsward de focus op houten en aluminium markiezen evenredig is verdeeld.

‘Wie hout niet eert, is aluminium niet weerd’
Wat ons opvalt tijdens de rondleiding, is de hoeveelheid houten markiezen die bij Betalux gemaakt worden. De tendens is tegenwoordig immers om producten van aluminium te maken? Wierda is er helder over: “Wij willen trouw blijven aan het ambacht en hebben een evenredig gedeelde focus op hout en aluminium. Natuurlijk is aluminium een duurzaam en bestendig materiaal dat minder onderhoud vergt, maar markiezen van hout -en zeker de kappen van hout of op hout gelijkend kunststof- beantwoorden aan de belevingswensen van eindgebruikers. Vergis je niet: houten markiezen zijn per definitie duurzaam. Niet als je elke houten markies die aan onderhoud toe is vervangt door aluminium, daarom draaien wij onze hand niet om voor het restaureren van houten markiezenframes en we herbekleden ze weer tot prachtige, nieuwe markiezen. Dat is in onze ogen ook duurzaamheid: niet weggooien, maar hergebruiken. Ja, het absolute aantal aluminium markiezen dat hier nieuw de fabriek verlaat is hoger dan dat van hout. Echter: we willen de vakkennis in hout nooit verloren laten gaan. Wie hout niet eert, is aluminium niet weerd, zullen we maar zeggen.”

Dat ambacht hoogtij viert binnen de Bolswardse muren blijkt nogmaals uit het feit dat teksten en logo’s op markiesdoeken er nog vakkundig met de hand geschilderd worden. We kijken onze ogen uit bij het werk van graficus Jan Potma, die met vaste hand het doek beschildert. “Jan is al meer dan 40 jaar in dienst en verstaat het vak als geen ander. Op iets traditioneels als een markies is een met de hand aangebrachte tekst of afbeelding het allermooiste. Daar kan geen zeefdruk, transfer of full colour print tegenop”, zegt Wierda met trots. “Ook onze folders zijn ontworpen door Jan Potma, dat is hem als graficus ook toevertrouwd.” Onder de indruk beamen we dat deze manier van werken zeker bijdraagt aan een stuk beleving van het product.

Jan Potma is al meer dan 40 jaar in dienst als graficus en verstaat het vak als geen ander.

Hair & Beauty Skills beschikt binnenkort over prachtige boutique markiezen.

De vakmensen bij Betalux bekleden elke markies met zorg en liefde voor het product.

Investeren in de nieuwste machines
Betalux maakt haar houten en aluminium markiezen en houten, aluminium en kunststof kappen op de nieuwste machines. Een flinke investering, noodzakelijk om aan kop te blijven in de markt. “Zo vind je in onze fabriek een nieuwe Jentschmann stikmachine en een Morbidelli CNC-freesinstallatie. We produceren dus zonwering met de uitstraling van weleer, op machines van morgen. Bij alles wat we doen, speelt de duurzaamheidsgedachte een belangrijke rol. Zo beschikken we over een centrale afzuiging en komen houtresten uit het productieproces in een speciale shredder terecht. Na het shredden gaat het restmateriaal naar een fabriek die er pellets van maakt. Deze worden netjes aan ons terug geleverd, zodat wij daar onze hybride verwarmingsinstallatie milieuvriendelijk mee kunnen stoken. Deze verwarmingsinstallatie rust op drie pijlers: In de watervaten bevinden zich dompelaars, die gevoed worden met stroom uit onze zonnepanelen. De pelletkachel zorgt voor de bijverwarming. En als er geen zon genoeg is, dan schakelt de installatie over op groen gas.”

Met deze ERP-gestuurde CNC-freesmachine kan elke vorm gemaakt worden.

De nieuwe Jentschmann stikmachine.

Michel Wierda toont de pellets voor de hybride verwarmingsinstallatie, deze worden gemaakt uit eigen houtresten.

Betalux beschikt over een eigen spuiterij.

‘Voor alle grondstoffen bij Betalux geldt dat er ruime voorraden aanwezig zijn, zodat leverbetrouwbaarheid gewaarborgd is’

Markiezen te kust en te keur
Met een sterke focus op de eindgebruiker heeft Betalux drie takken van sport ontwikkeld in de markiezenindustrie. Reguliere markiezen, horeca markiezen en boutique en kapsalon markiezen, om precies te zijn. Wierda: “Het zijn in de basis allemaal markiezen die op dezelfde leest geschoeid zijn, maar door onze jarenlange expertise weten we dat per sector er andere eisen gesteld worden aan het gebruik. Daarin denken we graag mee met onze dealers, om voor de eindgebruiker een markies te kunnen maken die net dat beetje extra heeft.”

Een speciale rol in het leveringsprogramma van Betalux is weggelegd voor kunststof kappen, die met de CNC-frees in elke denkbare profilering gemaakt kunnen worden. “Geschilderd zijn deze kunststof kappen niet van hout te onderscheiden”, licht Wierda toe. Ook op het gebied van afwerking wordt er alles aan gedaan om de markies zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Koorden en biezen liggen kleur gecoördineerd op voorraad. Voor alle grondstoffen bij Betalux geldt dat er ruime voorraden aanwezig zijn, zodat leverbetrouwbaarheid gewaarborgd is. Ook op het gebied van bediening loopt Betalux mee in de voorhoede: wie kiest voor motorbediening in plaats van handmatig met optrekkoord, kan kiezen voor motoren van BREL of Somfy. “Uiteraard ook de nieuwe varianten met accu en zonnepaneel”, zegt Wierda tot besluit.

Meer artikelen

ZONWERING MAGAZINE is een uitgave van:

Contact

Draeckensteijn Media
Stekkenberg 11
6561 XE Groesbeek
T: +31 6 11704420
E: info@draeckensteijnmedia.nl

© Draeckensteijn Media 2024Design & beheer: IDEA 2

© Draeckensteijn Media 2024

Design & beheer: IDEA 2