Rubriek

Veteranen

Tekst: Jan Mol
Beeld: Draeckensteijn Media

3 maart 2024

Deel dit artikel

Hoe is het nu met…

Oscar Wouters

“Ik was vroeger bij Smits Rolluiken en Zonwering verantwoordelijk voor zo’n beetje alles waar een stroomkabel aan gemonteerd zat”, opent Oscar Wouters (56 jaar) het gesprek. Oscar werkte van begin jaren ’90 tot en met eind 2002 voor de Cuijkse fabrikant. Ook voor hem geldt dat hij bij toeval in de sector is terecht gekomen. Met een diploma om leerkracht te worden op zak, besloot hij in 2002 om alsnog dat vak te gaan beoefenen om kennis over te dragen op de jeugd. Dat hij in zijn periode bij Smits ook de nodige kennis overdroeg, maar dan op klanten, is een feit. Een gezellig gesprek met een oud-collega van de schrijver dezes.

De wilde beginjaren
Oscar Wouters en Bert Plantagie (oud-directeur en later eigenaar van Smits Rolluiken en Zonwering) kenden elkaar uit het uitgaans- en sportleven in hun woonplaats Grave. “Bert Plantagie en Piet Smits waren gestart met hun bedrijf en Bert vroeg me bij de hockeyclub waar we allebei actief waren, of ik geen bijbaantje kon gebruiken. Als student leek me dat wel iets en zo begon ik in de avonduren en de weekenden in de assemblage. Het waren de tijden waarin er opgestart werd en de groei al snel intrad. Ik kreeg uiteindelijk een baan in het onderwijs, maar toen Bert en Piet hun eerst kantoor en hal in gebruik namen in Cuijk, was er dringend personeel nodig. Bert heeft me toen overgehaald om het onderwijs te verlaten en officieel de wereld van zonwering en rolluiken te betreden. In drukke tijden werkten Bert, Piet en ik dag en nacht, schouder aan schouder, om alles geproduceerd te krijgen.”

Het waren voor Oscar ‘wilde jaren’, want er was zoveel te doen, dat hij echt van alle markten thuis moest zijn. “Met een liefde voor techniek werd ik al snel ingeschakeld om facilitaire zaken te regelen. Ik hielp mee met het inkopen en in bedrijf stellen van talloze machines die nodig waren om de productie op te schalen. De explosieve toename aan zware, stroom vretende apparatuur betekende ook dat het elektranetwerk in de fabriek steeds mee moest groeien. Ook daar bemoeide ik me mee. In het begin zat ik nog bij Bert en Piet op kantoor, maar toen we meer mensen op de binnendienst kregen, verhuisde mijn bureau daarheen.”

‘Omdat mijn interesse voor het vak nooit verdwenen is, heb ik altijd alle innovaties op de voet gevolgd’

Een echte ‘motorman’
Oscar bleef verantwoordelijk voor alles wat te maken had met elektra en elektronica. “Dat ging van het verzorgen van de databekabeling en telefonie binnen het groeiende bedrijf, tot en met het regelen en ondersteunen van alles op het gebied van motoren en besturingen van onze producten. In mijn werk leverde ik al veel technische ondersteuning aan onze klanten, maar door de kwadratische toename van motor aangedreven producten werd ik al snel de ‘motorman’. Bedenk goed dat in die tijd de ontwikkeling van motoren en besturingen sneller ging dan de gemiddelde zonweringsdealer aan kennis kon bijspijkeren. Door het toenemen van het volume aan motoren bij Smits, bleek het logisch te zijn dat er een ‘dedicated’ medewerker verantwoordelijk werd voor alles wat ermee te maken had. Van testen, inkopen, voorlichten tot en met het leveren van ondersteuning bij afstellen en inregelen. Daar zullen de meeste lezers die in die tijd klant bij Smits waren me dan ook van kennen.”

‘Achter me ontstond een piramide aan motoren die een mooie bijnaam kreeg’
Het waren de jaren waarin je als fabrikant doodgegooid werd met merken motoren. Oscar: “Natuurlijk was Somfy onze basis, maar we hadden destijds ook motoren van Elero, Simu, Becker, Selve, Jolly en exoten uit Italië, zoals ACM. Eigenlijk te veel merken, maar we leverden waar de klanten om vroegen. Het was een race tussen de merken om met innovatieve ontwikkelingen te komen, met als gevolg dat veel motoren bij introductie nog last hadden van kinderziektes. Uiteraard kreeg ik die allemaal voor mijn kiezen en op een gegeven moment besloten we om motoren niet meer per stuk te retourneren aan de betreffende fabrikanten, maar ze naar merk te verzamelen. Dat deed ik door de retour gekomen motoren achter mijn bureau op te stapelen, om ze dan een keer per maand in bundels terug te sturen. Er ontstond zo elke maand een piramide aan motoren, die door mijn gewaardeerde collega’s de bijnaam ‘Motörberg’ kreeg. Een ludieke verwijzing naar de heavy metal band Motörhead, waarvan we na werktijd wel eens een paar nummers opzetten op de afdeling.”

Een aantal revoluties op motorgebied meegemaakt
De periode waarin Oscar Wouters elke dag bezig was met het wel en wee rondom aandrijvingen en besturingen kende een paar flinke revoluties. Oscar denkt even terug en vertelt: “Sowieso was de overgang van draaistift afstelling naar druktoetsen een mooie verandering. Projecten werden steeds vaker met motoren uitgevoerd, waardoor de hele technologie rondom relaiskasten voortgestuwd werd. Dat had veel begeleiding nodig en je moest steeds vaker met de (onwetende) elektriciens in overleg. De grootste verandering vond ik de overgang van draaischakelaar naar afstandsbediening. Somfy verraste de markt met de invoering van het hele RTS-concept. In het prille begin werd er nog gewerkt met externe ontvangers en de zogenaamde ‘platines’ in omkastingen, later werd deze technologie netjes in de motorkop geïntegreerd. Radiotechnologie en projecten gingen niet lekker samen vanwege het bereik van de zenders in grote gebouwen, daarvoor had je weer traditionele besturingen nodig, of het door Somfy ontwikkelde CD24 verhaal. Ook aansluiten op een bestaand gebouwbeheersysteem was in die dagen geen sinecure. Ik had er de handen vol aan.”

Altijd met interesse de laatste ontwikkelingen gevolgd
“Ik ben dus van het RTS-tijdperk”, oppert Oscar. “Nadat ik in 2002 weer richting het onderwijs vertrok, kwam de IO-technologie op gang. Omdat mijn interesse voor het vak nooit verdwenen is, heb ik altijd alle innovaties op de voet gevolgd. Het is prachtig om te zien hoe de industrie tegenwoordig bediend wordt met slimme innovatieve motoren en besturingen. Het was te verwachten dat app-besturing via de Cloud er kwam, maar ik ben helemaal onder de indruk van de huidige solar technologie. Als je me destijds had voorspeld dat we motoren met accu’s en zonnepanelen zouden krijgen, dan had ik gelachen denk ik. Lithium-Ion accu’s moesten nog uitgevonden worden en met de toenmalige batterijtechniek had je dit gewoon niet voor elkaar kunnen krijgen. Je ziet dat markten elkaar versterken: dankzij de opmars van de mobiele telefoon en de elektrische auto kunnen we nu dus volledig snoerloos werken in de zonweringsector.”

Oscar geeft aan dat hij de introductie van het zonnepaneel als ‘groene oplossing’ minder belangrijk vindt. “Natuurlijk staat dat leuk op papier, maar laten we eerlijk zijn: zonder een zonnepaneel zou de consument om de zoveel tijd de ladder op moeten om de accumotoren aan een lader te hangen. Als het zonnepaneel niet in beeld was gekomen bij accumotoren, dan had de accumotor nooit zo’n enorme vlucht genomen.” Oscar voorziet nog veel nieuwe ontwikkelingen op het gebied van motoren en besturingen. “Ik las over de pogingen om meer uniformiteit in connectiviteit te krijgen. Zelf ben ik benieuwd waar dat heen gaat, met Matter bijvoorbeeld. Een ding is me duidelijk, de technologie van vandaag is elegant, volwassen en veiliger dan ooit. Ik kijk uit naar nieuwe ontwikkelingen.”

Zou je terug de branche in willen?
Een gewetensvraag, die we hem toch maar stellen. Met het vertrek richting het onderwijs nam Oscar veel kennis en ervaring mee, waar nu niets meer mee gebeurt. Hij is er eerlijk over: “Waarom niet eigenlijk? Ik mis de zonweringsbranche wel. Het is een aparte wereld, waarin geen dag hetzelfde is en ik heb altijd genoten van mijn werk, mijn collega’s en bovenal mijn klanten. Ik ben leerkracht he. Met hetzelfde gemak draag ik mijn kennis over motoren en besturingen weer over aan iedereen die er behoefte aan heeft. Dus ‘never say never’. En mijn eigen kennis bijspijkeren zal geen probleem vormen, ik volg de ontwikkelingen zoals gezegd nog steeds op de voet. Eens een zonweringsman, altijd een zonweringsman!”

Meer artikelen

ZONWERING MAGAZINE is een uitgave van:

Contact

Draeckensteijn Media
Stekkenberg 11
6561 XE Groesbeek
T: +31 6 11704420
E: info@draeckensteijnmedia.nl

© Draeckensteijn Media 2024Design & beheer: IDEA 2

© Draeckensteijn Media 2024

Design & beheer: IDEA 2